Делото за трафик на бежанци на Тошко Тодоров-Машора в Гърция е насрочено чак за 2023 г. Българският съд има пълното право да откаже екстрадирането на 64-годишния мъж въз основа на събраните до момента доказателства, каза адвокатът на обвиняемия Гънчо Гънчев.

Машора бе доведен в съда с белезници. Пред съдебната зала и в нея имаше много негови близки и приятели, които започнаха да му ръкопляскат и да скандират името му. Очите на мъжа се насълзиха, когато видя подкрепата.

Прокурор Димитър Молев коментира европейската заповед за арест и каза, че в нея се сочи, че Тошко Тодоров е участвал в престъпната схема в трафика на бежанци.

В крайна сметка делото за екстрадиция бе отложено за 28 октомври, а съдът реши, по искане на адвоката, на гръцкия съд да бъде изпратен договор за покупко-продажба на кемпера, който е нотариално заверен. Реши още да бъде изпратена служебна бележка от работодателя, че Машора е бил в България по време на извършване на престъплението. Това обаче ще стана след приключване на досъдебното производство. 

Адвокат Гънчев поиска гаранция от гръцкия съд, че ако клиентът му евентуално бъде осъден там, той ще излежи присъдата си в България. 

На излизане от съдебна зала съпругата на Машора се разплака пред репортера ни и каза, че поне за малко имат глътка въздух, тъй като той засега няма да бъде екстрадиран. 

На 14 октомври, отново в Окръжен съд-Пловдив, ще се гледа мярката на Тодоров за постоянен арест. Адвокатът и близките му се надяват мъжът да бъде пуснат поне под домашен арест предвид тежкото му здравословно състояние. 


 Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ