Пребиха и ограбиха възрастен мъж в село Искра. За зверството съобщи районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, съобщава  Plovdiv24.bg.

На 8 срещу 9 август, към 22.30 часа, двама криминално проявени братя – на 23 и 43 години отишли до дома на 72-годишен мъж, с цел да го ограбят. Единият от двамата останал да пази отвън, а другият влязъл и започнал да търси пари. Възрастният мъж бил без ток, тъй като нямал възможност да си го плати. Той усетил движението и с фенерче от запалка осветил крадеца и видял лицето му.

Заради това той започнал да нанася удари по гърба на възрастния мъж и продължил да тършува и търси пари. Открил пенсията на мъжа, в размер на 370 лева и избягал. Пенсионерът се обадил веднага на кмета, а той отправил сигнала към полицията. Извършителите били установени и задържани за час.

Към вчерашна дата те са задържани за 72 часа, повдигнати са им обвинения за грабеж. Двамата са направили пълни самопризнания в присъствието на служебен защитник. Сумата от 370 лева не е възстановена, тъй като те незабавно са я проиграли в казино.

Братята са безработни и автори на много кражби от село Искра. Семейството на възрастния мъж многократно им е помагало с пари.

Законът предвижда за това тежко престъпление – грабеж лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Възрастният мъж е добре, но е останал само с 30 лева до следващата пенсия.

Във връзка с извършеното тежко криминално престъпление, днес в кметството в с. Искра се проведе среща между кмета Тодор Налбантов и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура- Пловдив, гл. инспектор Георги Георгиев, началник на РУ-Първомай, ст. инспектор Жельо Парушев, началник на група "Охранителна полиция“ към РУ-Първомай и Петко Палаков, младши районен полицейски инспектор, отговарящ за населеното място. Те се срещнаха с пострадалия мъж, който им благодари за бързото разкриване на престъплението.

"Наша основна цел е намаляването на битовата престъпност и най-вече в малките населени места, където живеят много възрастни и самотни хора. Те трябва да живеят спокойно и ние правим всичко възможно това да се случва. Бързото задържане на извършителите на грабежа в с. Искра е пример за добро взаимодействие на полицията, прокуратурата и местната власт.

Кметът веднага се е обърнал за съдействие, което е помогнало за бързото разкриване на престъплението“, каза Атанас Илиев, заместник-районен прокурор. Той допълни, че за предотвратяване на битовата престъпност в малките населени места ще бъдат взети всички възможни мерки по закон.

По отношение на друг подобен случай от 30.07.2022 г. - извършен грабеж в дома на възрастна жена в с. Скутаре, Окръжен съд-Пловдив на 09.08.2022 г. е потвърдил мярката за неотклонение "задържане под стража“ на двамата извършители.

Припомняме, че на 30 юли 2022 г., през нощта, С.Й., на 23 г., и Д.Х., на 35 г. влязоха в жилище в с. Скутаре, където живеели 86-годишната жена и Ж.Ж., неин син. След отправени заплахи и удари те отнели мобилен телефон, като преди това търсели пари, но не открили.

"С цел намаляване на битовата престъпност ще продължи провеждането на регулярни срещи между ръководството на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив за организирането на съвместни действия в борбата с този вид деяния“, заяви още прокурор Илиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук