Пловдивският строителен предприемач Симо Касабов беше докаран с белезници в съда. През цялото време на мярката му за неотклонение той остана с качулка на главата. 

По време на пледоарията стана ясно, че мъжът дълги години е упражнявал адско насилие над жена си. Още през 2002 година, докато са били гаджета, Касабов е пребил приятелката си. След като се оженили, физическият и психическият тормоз и икономическата зависимост са продължили повече от 20 години, стана ясно по време на пледоарията на държавният обвинител. 

Бизнесменът принудително е ограничавал свободата на жена си и не й е разрешавал да се вижда нито с приятелките си, нито с близките си. Съпругата е била следена и подслушвана и заключвана в жилището им. Касабов е бил адски ревнив и не е разрешавал на жена си да купува нищо за себе си. 

В момента Димитрия Касабова е в болница с отстранен далак, след побой от миналия ден и множество телесни повреди. Прокурор Атанс Илиев настоя Симо Касабов да остане в ареста. 

"Моля да се има предвид, че пред обществото е ставало дума за нормално българско семейство с две деца. Ако бъде освободен обаче може да въздейства на свидетелите", каза прокурорът. 

Показания са дали три приятелки на жертвата - две разведени жени и една неомъжена. 

Адвокатът на обвиняемия настоя тези техни показания да не се вземат предвид. 

От показанията на едната приятелка става ясно, че 8-годишното момченце на семейството, което явно е ставало свидетел на насилията, е сънувало как убива майка си. Адвокатът каза, че има данни за престъпление, но що се отнася до подслушването на жената и децата, било общодостъпно и не било грях, особено спрямо децата. Дъщерята била на 13 години и вероятно затова е била подслушвана. 

Симо Касабов, както и неговата защита, поискаха домашен арест или парична гаранция. 

Съдът реши да остави Симо Касабов в ареста.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук