Задържаният от българската "Гранична полиция" белгийски гражданин е близък на терориста, координирал кървавите атаки в Париж на 13 ноември 2015 г., информира БГНЕС. 

Осъденият за тероризъм белгиец е бил арестуван снощи около 23.00 часа на границата с Турция.

Българската специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство срещу него, защото е бил с неистинска лична карта от Белгия.

Задържаният е издирван във връзка с наложена му от съдебен орган в държава от ЕС 20-годишна присъда „лишаване от свобода“ за тероризъм. Същото лице е осъждано за тероризъм и в Република Турция. Там му е наложено наказание в размер на 9 години и 5 месеца „лишаване от свобода“. Работата по случая продължава под надзора на Специализираната прокуратура.

Най-вероятно арестуваният е Ясин Лачири, който е белгийски гражданин. Той е смятан за близък до Абделхамид Абаауд, който координираше нападенията в Париж на 13 ноември 2015 г.

Ячири е работил като експерт по обезвреждане на бомби в „Ислямска държава“.

През юли 2015 г. терористът е осъден задочно на 20 години затвор от Наказателния съд в Брюксел като част от процес срещу джихадистка мрежа.

На 13 ноември 2015 година в Париж и Сен Дени (предградие на града) са извършени поне шест едновременни терористични нападения. Поне 128 души загинаха, а десетки са ранени. Осем от нападателите са сред загиналите, като седем от тях са се самовзривили.