През първите 9 месеца на тази година се отчита сериозно намаление при телефонните измами с около 87% в сравнение със същия период на 2019 г. Има случаи, при които се използва темата за COVID-19, но хората не се заблуждават лесно, защото са добре информирани и знаят, че няма ваксина или лекарство.

Това съобщи главен инспектор Златка Падинкова - началник сектор "Измами" към ГД "Национална полиция", пред БНТ.

Падинкова подчерта, че телефонните измами се разпознават по това, че се искат пари по телефона.

Най-успешната и популярна престъпна схема през последните години е съдействие на полицията за задържане на телефонните измамници, като потенциалните жертви осигуряват паричните средства, припомни Падинкова.

"Без значение кой и по какъв повод иска пари по телефона - това е телефонна измама. Представителите на държавните институции не действат по този начин, особено полицията. Когато търсим съдействие от гражданите, осъществяваме физически контакт и се легитимираме", отново акцентира тя.

Според главен инспектор Падинкова спадът при регистрираните телефонни измами се дължи на "комплексния подход, който беше приложен през последните две години при съвместната работа на прокуратура и полиция, преведените три мащабни полицейски акции миналата година, включително и на територията на Румъния, както и активната превантивна работа в средите на потенциалните жертви".

„Обещах на българските пенсионери да реша проблема с телефонните измами. Ако ние не можем да се справим с този проблем, какво друго да се направи в тази държава“, заяви главният прокурор в началото на годината. 

Както свърши времето на мутрите, така скоро ще свърши и времето на телефонните измамници, обеща още Гешев, докато бе още заместник-главен прокурор.  

Тогава Гешев обясни, че на най-високо ниво, с участието на премиера и главния прокурор, са обсъдени мерки, които трябва да края на годината или най-късно до следващото лято рязко да се ограничи този вид престъпност.

Той заяви, че ало измамниците по принцип са хора с нисък социален статус и образование, но в същото време разполагат с луксозни къщи и коли.