Въоръженият мъж, който откри стрелба в санданското село Вълково и взе заложници, е задържан.  След близо 3 часа преговори Цветан, взел за заложници две жени и мъж, се е предал на полицията. 

Първоначално заложниците бяха трима – млада жена, майка ѝ и баща ѝ. Въоръженият мъж е имал връзка с младата жена. Баща ѝ бе ранен и откаран в болница. По-късно от къщата бе освободена и майката на бившата му. 

Нападателят Цветан не е от селото. Все още не е ясно какво точно е предизвикало агресията му. Той е отправил заплахи във Фейсбук към семейството – три за последните 24 часа, и излъчваше във социалната мрежа случващото се тази вечер.

В заплахите той е предупредил жителите на селото да не доближават къщата на бившата му приятелка.

Хората от цялата улица са изведени от полицията на безопасно място и районът е отцепен. На място пристигна главният секретар на МВР Живко Коцев и специалните части.

"Искам да успокоя българската общественост, че преди минути приключихме успешно заложническата криза, която преди това беше съпътствана с опит за убийство на мъж на 70 години. Извършителят е задържан и неутрализиран", заяви на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев. 

„Мъжът е криминално проявен на 41 години от гр. Лом. Днес е дошъл, за да уговаря своята годеница да се върне при него. Тоест мотивът за стрелбата и похищението в последствие е изцяло ревностен. Деянието е извършено с два незаконни пистолета. Двете жени, които също бяха похитени са живи и здрави”, каза Коцев.

„За изминалите часове успяхме да разберем максимална информация за неговата личност. Имал е много проблеми, лежал е в психиатрично заведение. Тоест той е изключително опасен. Самият извършител е сигнализирал органите на МВР за това, което е направил и дори докато признава за извършеното произвежда изстрели”, посочи гл. секретар.

Похитителят е закаран за преглед в болница, след което ще бъде отведен в ареста на полицията. С него започват работа психолози и криминалисти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук