Нов вид измама набира скорост у нас. Става въпрос за източване на кредитни карти чрез сайт, който изглежда като този на една от големите куриерски фирми у нас.

Ще наричаме човека, подал сигнала - Иван, защото от съображения за сигурност не иска да показва лицето си. От две години продава ненужните си вещи в голяма интернет платформа. Преди два дни за обявата му за аксесоари за кола получава съобщение от купувач. Усъмнява се още в самото начало.

"Той казва "чудесно, ще ги взема" без да се пазари, а по принцип в тези сайтове се пазариш или искаш преглед, но той тези работи ги изключва", обясни Иван.

Купувачът иска да получи стоката чрез най-голямата куриерска фирма в страната, но новата опция, която иска да се използва, е непозната за Иван.

"Отговарят ми: "Много е просто и лесно. Аз заплащам доставката, взимате си парите, след което куриер ви се обажда и когато получите парите, давате стоката", разказа потърпевшият.

Впечатление му прави, че за да получи парите, го питат колко пари има в сметката, за да е сигурна банката, че картата е негова.

"Аз написах измислена сума, тъй като вече знам за какво става на въпрос. Изчаках една-две минути и получавам на онлайн банкирането 3D парола, тоест те в този момент са въвели данните и чакат паролата, за да си преведат пари или да си купят нещо. Получавам на същия чат "моля, дайте паролата, за да ви преведем парите", а пари не се превеждат с 3D  парола", разказа още Иван пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че е много лесно да се направи сайт, който да прилича на официалната страница. В последните години този метод е често прилаган в интернет. Според експертите има начин да се разграничат фалшивите от истинските сайтове.

А от най-голямата куриерска фирма у нас заявиха, че има няколко сигнала до тях за фалшивата страница, но клиентите им трябва да се обърнат към органите на реда за съдействие.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук