ВСС трябва да се събере днес и да насрочи колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор след като с указ на президента Иван Гешев вече не е на поста.  

Дебатът за избор на главен прокурор предстои във Висшия съдебен съвет. Той ще трябва да открие и процедурата за избор на титуляр в най-кратки срокове.

Според закона кандидатури могат да издигат минимум трима членове от прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.
Засега не е ясно кога ще бъде взето решението.

Георги Кузманов, член на ВСС заяви, че с прокурорската колегия ще се съберат в петък, за да обсъдят положението и да вземат решение за насрочване на заседание. По думите му е възможно и.д. главният прокурор може да и съдия.

Гешев има петима заместници – Даниела Машева, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Борислав Сарафов. С изключение на последния всички са демонстрирали вярност към него.

Шефът на националното следствие Сарафов и Гешев влязоха в конфликт преди няколко седмици.

Сарафов внесе сигнал срещу него във ВСС и обяви, че главният прокурор се е намесил недопустимо в разследването на атентата срещу него. Бе направен опит за отстраняването на Гешев заради тези нарушения, но те не бяха доказани.

Заради сътресенията по върховете на прокуратурата от последните седмици сред членовете на ВСС има съпротива някой от заместниците на Гешев да оглави прокуратурата, макар и временно.

В четвъртък Атанаска Дишева коментира, че това трябва да е прокурор от върховната касационн прокуратура, но различен от заместниците. Според нея няма възможност начело да застане друг магистрат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук