В кръвта на обвиняемия Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София, има наличие на 1.73 промила алкохол, както и присъствие на кокаин. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„От изследването, направено във ВМА, категорично се установи, че обвиняемият Любенов е управлявал автомобила си след употреба на алкохол и наркотично вещество кокаин", каза тя.

Милева уточни, че кръвната проба на водача е взета непосредствено след инцидента. 

СГП извършват активни действия по разследването и ще бъдат изследвани всички обстоятелства. По досъдебното производство е назначена автотехническа експертиза, която да установи скоростта на автомобила, но такава още не е подготвена.

Разпитват се свидетели и се установява какво е правил водачът преди това, поведението му по време на ПТП-то, стана ясно още от думите й. 

На въпрос дали има данни за полицейски чадър над обвиняемия шофьор, тя заяви, че към момента подобно нещо не е установено.

Милева каза още, че не й е известно в автомобила му да са открити големи суми пари или наркотични вещества. „Това е повод да се направи повторен оглед”, посочи тя.

Говорителката на главния прокурор призова за взаимодействие между институциите и единна държавна политика, с ясни рамки, в които да се посочи отговорността на институциите, за да се справим с престъпленията на пътя, но и с организираната престъпност и разпространението на наркотиците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук