Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Ральо Ралев, на 46 г., бивш кмет на район „Северен“, гр. Пловдив, 50-годишната Д.В., бивш началник на отдел в район „Северен“, гр. Пловдив, и И.Д., на 58 г., собственик на частна фирма.  

Ральо Ралев е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до 30.05.2019  г. в гр. Пловдив, като извършител, в съучастие с Д.В. и И.Д., двамата като помагачи, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума - чрез фактическото й предаване на И.Д., за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен“, гр. Пловдив,  във връзка с правомощията му за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“ – престъпление по чл. 304б, ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Д.В. е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Р.Р. умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна на Р.Р., като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на гл. архитект на район „Северен“, гр. Пловдив,  да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект – престъпление по чл. 304б,  ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

И.Д. е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до 30.05.2019  г. в гр. Пловдив, в съучастие като помагач на Р.Р., умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. И.Д. е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Р.Р. върху гл. архитект на район „Северен“, гр. Пловдив, за одобрение на внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.  Престъплението е квалифицирано по чл. чл. 304б,  ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

През горепосочения период Ралев бил кмет на район „Северен“, община Пловдив, Д.В. е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а И.Д. бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с  изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През месец март 2018 г. инвеститорът З.А. сключил договор със собственици на имот в район „Северен“, гр. Пловдив, за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение.

По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания.

Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството.

Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Р.Р. и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Д.В. и И.Д.

По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Д.В. е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев., за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на И.Д., който щял да ги даде на Ральо Ралев., за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в гр. Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на И.Д., който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук