В Пловдив предстои важно дело.

Ето какво съобщиха от пресцентъра на апелативния съд в града под тепетата:

"Делото е образувано в Пловдивския апелативен съд по жалби на близките на двама загинали при катастрофа срещу условната присъда на подсъдимия - турския шофьор Мехмет Калиман.

Старозагорският окръжен съд го е признал за виновен в това, че на 29.06.2018 г. в Прохода на Републиката, на входа на с. Пчелиново, община Гурково, област Стара Загора при настъпило пътнотранспортно произшествие между лек автомобил и управляван от него тежкотоварен автовоз, е причинил по непредпазливост смъртта на двама души – Николай Николов и Павел Дюлгеров, пловдивски музиканти.

При катастрофата, която е станала на завой, на място е починал пътникът от леката кола Николай Николов, а месеци по-късно, вследствие на травматични увреждания е починал и водачът на колата Павел Дюлгеров. Турският шофьор е бил обявен за общодържавно издирване и е задържан на 9.02.2023 г. на ГКПП Елхово".

На 18 май той е осъден на 3 години условно и е освободен от ареста.

На предишното заседание преди близо 2 седмици нито той, нито адвокатът му се явиха пред Апелативен съд-Пловдив, след като родителите на загиналите момчета обжалваха присъдата на първа инстанция.

"Юридически хватки от страна на подсъдимия, неговия адвокат. Не очаквам по никакъв начин, поне реалистичен, подсъдимият да дойде в България", заяви пред БНТ Цветан Николов, баща на Николай Николов.

"И това ни беше ясно още на 18 май след делото в Стара Загора. Обвиняемият е напуснал същия този ден и тогава не бяхме изненадани, схемите, каквито ги очаквахме, се развиваха пред очите ни", допълни майката Мариела Николова.

Съдебният състав обясни, че е изпратено искане до турската държава той да бъде призован за делото.

"Ако има някакви механизми съдът да притисне довереника да се явява, поне неговият адвокат, поне да се даде ход на делото. Самият съд, апелативен, вярваме, че може да даде по-справедлива присъда, ако не я даде отиваме на трета инстанция", каза още Цветан Николов.

Сега делото е насрочено за утре, 11 декември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук