Окръжна прокуратура е привлякла задочно лице от мъжки пол за извършеното престъпление край село Цалапица. Димитър Малинов и убиеца му са се познавали от няколко години и са имали приятелски взаимоотношения. 

Данните до момента сочат, че двамата са имали финансов проблем, но не са си дължали пари един на друг

"Досъдебното производство е образувано на 26.07.2023 година с постановление на Окръжна прокуратура - Пловдив. Съдържа данни за лице, което е било в неизвестност.

Разследването е за убийство, извършено с особена жестокост, което е тежко извършено престъпление и е предвидено накзание лишаване от свобода от 15-20 години до доживотен затвор без право на замяна", обясни наблюдаващият прокурор Лулчева. 

Извършени за претърсвания и изземвания на няколко адреса. Иззети са веществени доказателства.

Като обвиняем е привлечено лице от мъжки пол, на 30 години, с инициали Р.Б. Назад във времето е имал криминални прояви, които според прокуратурата нямат отношение към сегашната ситуация.  

Разкриха как е бил "прикрит" трупът на убития Димитър Малинов ВИДЕО

Старши комисар Костадинов даде подробности по издирването на Димитър Малинов. 

"Това, което аз мога да кажа по случая е една хронология по издирване на лицето, която за мое съжаление не се овенча с успех. На 22 е подадено заявление от бащата на убития в районно управление Стамболийски. Малко след 23 часа на 20 е загубена връзка с него, не отговаря на мобилния си телефон и е в неизвестност.

Следвана е процедурата за издирване на лице, която е регламентирана. Лицето е обявено за местно издирване и започната работа по неговото издирване. Извършени да действия по издирването му, широк набор от мероприятия", каза той. 

Малко преди да потъне вдън земя, камера засякла 24-г. Митко от Стамболийски да...

"Има данни, че на 21 го е видял човек в Стамболийски, в района на една пресечка около известна търговска верига, даже са се поздравили, той се е движел в автомобил.

Тези неща, като ги говоря, искам да създам впечатление, че са търсени възможностите за откриването му. Тази информация е проверена и се оказва, че този контакт е бил установен на 19, а не на 21", допълни Костадинов. 

"Версиите са различни и се менят постоянно. Движим се в една посока, след това проверяваме и поемаме в друга посока.

Работим и по версията за някакъв фатален край, който за съжаление вече е установен. В сряда беше организирана по-мащабната организация по издирването му", каза още той. 

От събраните до момента доказателства се установява, че смъртта е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20.07.2023 година вечерта около 20:30. Това сочат доказателствата.

Само едно лице е привлечено към наказателна отговорност. Издирва се и се очаква да се изпълни европейската заповед за арест.

Ще бъде задържано и доведено у нас. Лицето е напуснало България на 24.07.2023 година рано сутринта от Летище София. Билетът му е бил предварително заплатен. 

Тялото на Малинов е намерено на километър от последните постройки на село Цалапица", допълни Костадинов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук