Към 3-5 февруари времето се разваля сериозно и идва истинската зима. Към този момент точната траектория на циклона все още не е напълно изчислена, както и къде и колко валежи ще паднат.

Една от причините е по-сложната динамика на явлинието и комбинацията с проникването на студен въздух от североизток. Очаква се да се образува и един интересен метеорологичен феномен, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Късно вечерта в петък и през деня в събота валежната зона от преминаващия над България циклон ще отмине много бързо, но от изток ще проникне нова порция студен въздух. Заради орографията, в Дунавската равнина и Предбалкана ще паднат нови валежи от сняг.

По-значителни ще са те над планинските райони, Северозападна България и района на София.

Над страната ни се очаква да се формира един интересен метеорологичен феномен, който ще доведе до очакваните значителни валежи от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия.

На много малко места по света хората стават свидетели на толкова добре изразено явление, и то с подобна интензивност.

Обикновено идващите фронтове и циклони от северозапад  през зимата не са богати на влага и валежите от тях са оскъдни в равнините.

Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче показват, че на много места в Северна България ще се формират значителни валежи от сняг.

Какво очакваме да се случи? 

Почти веднага след преминаването на циклона в събота, над западните Балкани ще прониква по-студен въздух от север-северозапад.

Именно тази студена въздушна маса при Карпатите ще се раздели на две части (източен и западен поток ). Западният ще премине през цяла Сърбия и се очаква да връхлети България с усилване на вятъра, понижение на температурата и слаби валежи.

По същото време част от студения фронт поради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък) е принуден да заобиколи Карпатите, като променя посоката си и нахлува от североизток.

През деня и привечер потоците ще се засрещнат в подветрените южни склонове на Карпатите, което ще доведе до формирането на конвергентна линия.

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската равнина снежната покривка може да надмине 10-20 см за кратко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.

Именно след това проникване на студен въздух от североизток  температурите на Балканите чувствително ще паднат. 

В началото на новата седмица вятърът в България ще отслабне, но градусите ще се понижат. Ще бъде доста студено с очаквани минимални температури под минус 12 градуса , а в някой райони и до минус 15°С.

Ще сме свидетели и за първите за тази година така наречени ледени дни, когато градусите в повечето райони едва ще доближават нулата.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук