Днес и утре за последно светът ще може да осъществи вековната си библейска мечта да ходи по вода. Проектът на Кристо "Плаващите кейове", озарил с блестящо оранжево езерото Изео в Северна Италия, ще е на разположение на ценителите до полунощ. Засега няма информация дали приключението ще може да бъде удължено, съобщава „Стандарт”.
Очакванията са финалният уикенд да е най-натоварен и цяла Европа да се изсипе върху понтоните на Христо Явашев и Жан-Клод. До момента над 700 000 са дефилирали по авангардната инсталация, а днес и утре те ще бъдат над 100 000.
 
През последните 3 денонощия властите започнаха да ограничават невижданите и нечуваните за езерото и района тълпи от туристи. Докато в първите дни след откриването на 18 юни търсачите на силни авангардистки усещания дефилираха 24 часа по алеята на българина, то през изминалата седмица тя беше затворена през нощта. Беше намален и броят на влакчетата до градчето Сулцано. На слизащите от трена раздаваха бутилки с минерална вода заради жегата.
 
Сред най-високите гости на арт инсталацията бяха нобелистът по икономика Джоузеф Стиглиц и холивудските асове Уилям Дефо и Джъд Лоу. Те не пестиха суперлативи за "артиста булгаро", както италианската преса нарича Явашев.
 
Междувременно анализаторите отбелязват, че в социалната мрежа "Инстаграм", която преимуществено разчита на снимки, вместо текстове, инсталацията на Кристо е тотален хит вече втора седмица. Буквално милиони са харесванията, споделянията и коментарите под чудните кейове. Фенове на Кристо постоянно правят Фейсбук акции, посветени на инсталацията. Преди 2 дни напористи младежи забелязаха, че собственото име на Явашев се пише подобно на Христос - и още повече го свързаха с ходенето по вода.
 
Няколко от тях се облякоха като Спасителя и минаха по кейовете. Десетки българи минаха по инсталацията на габровеца. Две трети от тях бяха сънародници, които живеят от години в Западна Европа. Повечето дойдоха с децата си, които за първи път чуваха за световния артист. Всички заедно обаче споделяха гордостта си от проектите и славата му. Не липсваха обаче и нашенци, които се клатушкаха по кейовете не заради вълните на езерото Изео, а заради изпитото количество алкохол. Ухаещ на пиво почитател на Кристо разказваше на охраната, че е негов братовчед.
 
Явашев пък както винаги бе крайно проникновен и изразителен в изказванията си. "Трябва да имате търпение. Ако бързате, не идвайте да посетите кейовете. Защото и чакането, колкото и продължително да е то, е част от преживяването. Елате боси! Ползвайте слънцезащитен крем - платното отразява лъчите много силно. Изпитах го върху себе си - вижте изгорелия ми нос. Този проект не е музей. Той е реалност - отнася се за истинските неща: слънцето, дъжда, вятъра. Щастлив съм, че видях оранжевото платно да се мокри - дъждът го оцвети в различни тонове и разкри цялата истинска същност на кейовете. Тази творба е разказ за нашия живот и е тотално посветена на Жан-Клод. Само веднъж в живота ще можете да ходите по вода. Това никога няма да се повтори", заяви Кристо пред "Ла Република".
 
Еколозите пък го обвиниха, че не е уточнил как ще бъде рециклирана цялата мащабна пластмаса, използвана за направата на кейовете.