Над 10 километра е опашката от товарни автомобили на Дунав мост 2 при Видин-Калафат днес към 11 часа, съобщиха за БТА от дружеството. В последните няколко дни трафикът по съоръжението се е увеличил многократно.

От дружеството уточниха, че от 8.00 часа на 30 август до 8.00 часа днес през граничния пункт на Дунав мост 2 в посока Румъния са излезли 1851 моторни превозни средства, като 887 от тях са били товарни автомобили от всички категории. От 8.00 до 11 ч. днес броят на излезлите от България в посока северната ни съседка автомобили е бил 207, от които 126 са товарните, уточняват за БТА от дружеството. Отворени са всичките 6 трасета посока България-Румъния - пет са за товарните автомобили и едно за леките.

Опашката на чакащи ТИР-ове се вие по обходния път до инфраструктурата на моста, предаде БТА. Част от товарните автомобили от "Пътна полиция" ги пренасочват на временни паркинги в района на видинския ферибот, където да изчакат реда си. В последните почивни дни, поради големия трафик на автомобили по Е-79 към Дунав мост 2, движението им е отбивано, за да изчакат, на 100 км преди граничния пункт, на излизане от Монтана, казаха още от смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2". Така на практика се налага шоьорите на камиони да изчакват преди да минат по моста и граничния пункт около 30 часа.

Причините за дългите опашки, според представители на дружеството, са засиленият трафик от гастарбайтери и прибиращи се от почивка румънски граждани. На граничния пункт поради наложени пандемични мерки всички влизащи в Румъния румънски граждани се записват в специален регистър, което увеличава времето на преминаване, казаха още от дружеството. В пъти е увеличен трафикът и на товарни автомобили, превозващи товари към Западна Европа, поради опасения от евентуално обявяване на нови пандемични марки и затваряне на граници при нова вълна от COVID .

Засилените проверки на граничния пункт за нелегални мигранти, пътуващи към Западна Европа, допълнително затрудняват трафика. Почти не минава ден, в който граничните власти да не откриват нелегални мигранти, укрити в товарни автомобили. Към всичко това се прибавя и заобикалянето на Сърбия от т.нар. албански трафик на автомобили, който се пренасочва към Дунав мост 2 и е сравнително нов - от началото на тази година, уточняват от дружеството.