Скалистото ждрело на река Ерма при Трън си остава един от най-привлекателните и дивни кътове на нашата родина, който е включен в стоте национални туристически обекта, пише standartnews.com. Като се тръгне от площада в града и се върви по брега на Ерма, за около половин час се стига до величествения пролом, който е изградила реката, пробивайки си път през скалите. От двете страни на пътя се издигат скали.

През пролетта те са покрити с цъфнали люляци. От няколко години в подножието на красивата гледка има и приятно устроен кът за почивка с беседки, място за барбекю и детски кътове. Наоколо ухае на свежа зеленина. По планинските склонове, които се спускат към реката, зеленеят борови гори, ухаят люляци, цъфтят теменужки, иглики, здравец и други горски цветя.

Ломнишкото ждрело е било предмет на много вдъхновени описания. Местните обичат да разказват, че при вида му Алеко Константинов възкликнал: "Какво, Швейцария ли?" Но всъщност това е заглавието на пътепис на Щастливеца за разходка до пролома над Погановския манастир, който сега е в Сръбско. "Погледнете сега!... В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!", пише Алеко, но какво ли щеше да излезе изпод перото му, ако беше видял Трънското ждрело. 

Още за този приказно красив български край и как той е обявен за "българската Камчатка" - вижте на pochivka.blitz.bg!