Сьомгата владее шведската кухня
Вечерята в 17 часа е закон за поданиците на кралицата Копирано от standartnews.com
В Швеция никога не е достатъчно горещо - дори през юли и август. Това личи и от кухнята на полуострова. Поданиците на кралицата подчиняват традициите в кулинарията на мерака си да запазят за по-продължително време светлината и енергията на слънцето.
Заради това са царе на консервирането и складирането на храната. Опушване, мариноване, осоляване, сушене, ферментация - всички тези процеси удължават живота на продуктите. Шведите обикалят надлъж и шир красивата си страна, за да събират ягоди, малини, къпини, бъз, офика, диви ябълки и всякакви други плодове, билки, подправки и гъби. Правят ги на мармалади и сиропи. Прочутото сладко от пресни червени боровинки най-често гарнира месни кюфтенца и палачинки. Основен зеленчук в Швеция е картофът, следван от зелето и ряпата. Рибата е царицата - херинга, сьомга и пъстърва.<br /> <br /> Интересното е, че именно вечерята е основното хранене за деня - около 17-18 часа. Тогава на масата се слагат най-големите деликатеси от "трапезата на баба" - морски деликатеси, еленско и свинско месо, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове. Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки - винаги в четвъртък. Не липсват тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки. За прочутата шведска маса няма определен сезон. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер. След това идва ред на сьомгата - консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи. После настъпват студените мезета - шунка, салати и ястия с яйца. И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или "Изкушението на Янсон" - печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана. И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички. Пирът завършва с кафе, а по време на яденето се пие бира или aquavit - национален дестилиран ликьор от ферментирали картофи или зърнена каша, подправен с кимион, кардамон и фенел.<br /> По последни статистически данни 67% от шведите пият кафе. Скандинавските страни консумират черния еликсир най-много на глава от населението в света, като класацията се оглавява от Финландия с 3,5 чаши на ден за човек. Традиционната fika в Швеция - четирите букви, свещени там - буквално означава "пия кафе" с приятели, роднини и колеги. Всички служители имат право на две фикапуази - преди обед и следобед. Fika е институционализирана сиеста - но никой не спи, а разпуска с авери на кафе и канелени кифлички.<br /> <br /> <strong>Хитовете</strong><br /> <br /> Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба, най-често треска. Накисва се неосолена в студена вода за пет или шест дни, оставя се да престои в разтвор на основа за около 48 часа. В този момент рибата набъбва и нейното белтъчно съдържание намалява с 50%, а консистенцията става желатинообразна.<br /> <br /> Prinsesstаrta - най-любимата "зелена принцеса" торта е гарнирана с яркорозова захарна роза. Състои се от слоеве жълт пандишпан, обгърнат в конфитюр и ванилов яйчен крем. Над тях се разполага дебел слой от бита сметана и завършва с внимателно запечатан с тънък слой от захар и сладък зелен марципан. Официално е прието третата седмица на септември да бъде посветена на принцесата торта, но иначе това изкушение сеаяде по време на специални фестивали и се приготвя,за да се отбележат важни събития. Днес тя се предлага в разнообразие от цветове - от класическото зелено и жълто за Великден, червено по Коледа, оранжево за Хелоуин и бяло за сватби.<br /> <br /> Krаftskivor - партитата с раци и омариса особено популярни през август, когато топлите летни вечери са отдадени на пируване с тези червени и огромни сладководни или соленоводни раци - тогава наричани лангустини или норвежки омар. Surstrоmming - така се наричат вариациите на прословутата ферментирала херинга. Малката балтийска се лови през пролетта, осолява се и се оставя да ферментира от само себе си, след което се затваря в консерви. При отварянето на консервата се отделя миризма, която нарежда херингата среднай-зловонните хранив света. Но пък пикантният й сладко-кисел вкус я превръща в неповторим деликатес - върху тънки филийки хрупкав хляб, намазани с масло, картофи и лучени кръгчета.<br /> <br /> <strong>РЕЦЕПТИ</strong><br /> <br /> Кюфтенцата на Карлсон<br /> Продукти:<br /> <br /> 2 филии бял хляб<br /> 60 мл (1/4 ч. ч.) прясно мляко<br /> 3 с. л. краве масло<br /> щипка сол<br /> 1/2 глава ситно нарязан кромид лук<br /> 1/2 ч. л. сол<br /> 350 г телешка кайма<br /> 350 г свинска кайма<br /> 2 жълтъка<br /> 1/2 ч. л. смлян черен пипер<br /> 1/4 ч. л. млян бахар<br /> 1/2 ч. л. мляно индийско орехче<br /> 2-3 с. л. олио<br /> <br /> <strong>СОС</strong><br /> <br /> 4 с. л. (1/4 ч. ч.) брашно<br /> 750 мл (3 ч. ч.) телешки бульон<br /> 60 мл (1/4 ч. ч.) течна готварска сметана<br /> Приготвяне:<br /> <br /> Х Филиите хляб се накисват в млякото за 10 минути.<br /> Х В малък тиган на тих огън се разтопява кравето масло и се запържва лукът с щипка сол до омекване.<br /> Х Лукът леко се охлажда и се прехвърля в голяма купа.<br /> Х Прибавят се хлябът, двата вида кайма, подправките и солта.<br /> Х Съставките се омесват добре, след което се оформят кюфтенца с големина на орех.<br /> Х В голям тиган се сгорещяват 2-3 с. л. олио.<br /> Х Кюфтенцата на Карлсон се изпържват до златист цвят от всички страни.<br /> Х Прехвърлят се в огнеупорна тава и се съхраняват в топла фурна.<br /> Х Кюфтенцата на Карлсон се поднасят полети със соса и с картофено пюре, пържени картофи или друга любима гарнитура.<br /> <br /> <strong>СОС</strong><br /> <br /> Х В друг сух тиган се запържва брашното до лек златист оттенък.<br /> Х Сипва се бульонът, като се бърка непрекъснато.<br /> Х Сосът се вари до леко сгъстяване, след което се прибавя сметаната.<br /> Х Готви се още 3 минути и се сваля от котлона.<br /> <br /> <strong>Шведски бисквити с канела и орехи - Kanelkakor<br /> </strong><br /> Продукти:<br /> 75 г меко краве масло<br /> 150 г (2/3 ч. ч.) захар<br /> 1 голямо яйце<br /> 1 ч. л. ванилова есенция<br /> 200 г (1 и 1/4 ч. ч.) брашно тип 500<br /> 1 ч. л. бакпулвер<br /> 1 ч. л. мляна канела<br /> 25 г (1/4 ч. ч.) млени орехи<br /> 2 с. л. мляна канела<br /> 2 с. л. захар<br /> <br /> <strong>Приготвяне:<br /> </strong><br /> Х В купа се разбиват кравето масло със захарта.<br /> Х Прибавят се яйцето, есенцията и всичко се разбива добре.<br /> Х Брашното се пресява с бакпулвера и 1 ч. л. канела.<br /> Х Добавя се към маслената смес.<br /> Х Омесва се тесто, което се поставя в хладилник за 30 минути.<br /> Х Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.<br /> Х Фурната се загрява на 175 С.<br /> Х В чиния се смесват млените орехи, 2 с. л. канела и захар.<br /> Х От бисквитеното тесто се оформят топчета с големина на орех.<br /> Х Овалват се в орехово-канелената смес.<br /> Х Нареждат се в тавата за печене на разстояние 2-3 см едно от друго.<br /> Х По желание отгоре могат леко да се притиснат с вилица.<br /> Х Шведските бисквити с канела и орехи се пекат 10-12 минути до златист цвят.<br /> <br /> <strong>Карамелизирани ябълки с червено зеле<br /> </strong><br /> Продукти:<br /> 500 г червено зеле, 1-2 кисели ябълки<br /> 3 скилидки чесън, 1 и 1/2 с. л. бял винен оцет,<br /> 1 и 1/2 с. л. балсамов оцет, 3 с. л. олио, 1 ч. л. кафява захар, сол, смлян черен пипер<br /> <br /> <strong>Приготвяне:<br /> </strong><br /> Х Зелето се изчиства, измива се и се нарязва на ивички.<br /> Х Ябълките се обелват и се нарязват на 6 или 8 части.<br /> Х Мазнината (2 с. л. олио) се загрява в тиган.<br /> Х Прибавят се ябълките и ситно нарязан чесън.<br /> Х Задушават се около 5-7 минути.<br /> Х Прибавя се захарта и се задушава, докато не се разтвори захарта.<br /> Х Прибавя се оцетът (бял) и се разбърква внимателно.<br /> Х Маха се от огъня и се прибавя към зелето.<br /> Х Полива се с балсамов оцет и 1 с. л. олио.<br /> Х Карамелизираните ябълки с червено зеле се подправят се със сол и смлян черен пипер.<br /> <br /> <strong>Грахова супа със свинско<br /> (Arter med Flask)</strong><br /> <br /> Съставки (6 порции):<br /> 2 чаши жълт грах на зърна<br /> 3 л. вода<br /> 1 кг. свинско месо от бут<br /> 3 глави лук, ситно нарязани<br /> 1/2 ч.л. настърган джинджифил<br /> 5 зърна бахар<br /> 1 ч.л. риган<br /> 1/4 ч.л. чер пипер<br /> 1 ч.л. сол<br /> Приготвяне и сервиране:<br /> Грахът и водата се слагат в подходяща тенджера и се оставят да престоят една нощ. След това се слагат да врят със средна сила за около 2 часа. Добавя се свинското, без да се реже - после джинджифилът, лукът и зърната бахар. Оставя се да ври още 2 часа или докато месото е готово, като при необходимост се отпенва. Добавят се и риганът, солта и пиперът. Месото се изважда, обезкостява и нарязва на тънки резени. Супата се сервира гореща, а за месото се предлагат препечени филийки хляб.<br /> <br /> <strong>Картофени палачинки (Raggmunk)<br /> </strong><br /> Съставки:<br /> 3/4 ч. брашно, яйце, 300 ml прясно мляко, 800 г картофи, 2 ч. л. сол, 70 г масло.<br /> Приготвяне и сервиране: От яйцето, брашното, солта и млякото се приготвя тесто за палачинки. Картофите се обелват и настъргват. Добавят се към тестото и се разбъркват. Оформят се малки плоски дискове и се пържат от двете страни в маслото, докато станат златисти и хрупкави. Сервират се като гарнитура обикновено към свинско печено, като се добавят малко прясно полусмачкани боровинки.<br /> <br /> Х Чесънът се обелва и се пресова.<br /> Х Всички продукти се разбъркват до еднородна смес.<br /> Х При гъста консистенция се добавя малко прясно мляко.<br /> Х Подправя се на вкус със сол и черен пипер.<br /> <br /> <strong>Източник: standartnews.com</strong>