Едва приключил ежегодният фестивал на шоколада в Линшьопинг, Швейцария с над 60 различни дегустации и специални събития, и започва шокофестивалът Eurochocolate, който се провежда всяка година в продължение на една седмица в Перуджа. Централните улици на града се изпълват с щандове на най-добрите италиански и международни производители на шоколад, които предлагат изкушения от всякакъв род.
Ако никога се сте опитвали шоколад с канабис или с люта чушка, или пък банан на клечка, току-що топнат в изкусителен разтопен шоколад и овалян в нарязани на едро лешници, хващайте пътя за Перуджа. В край на тази седмица тук започва най-големият шокофестивал в Италия &ndash; Eurochocolate (Еурочоклит). <br /> <br /> Обстановката на ежегодния фестивал е горе-долу следната: вървиш накъдето те понесе тълпата, опитваш се да отбиваш при всеки следващ щанд с изкушения, чудиш се кое по-напред да опиташ и кое ще имаш воля да оставиш за по-късно (вкъщи или още по пътя към къщи)... Зад всяка витрина стоят и апетитно хубавеят шоколади на най-добрите италиански и чуждестранни производители. Шоколади с всевъзможни добавки, шоколади на огромни, два пръста дебели блокове, от които ти отчупват на грамаж, шоколади във всевъзможни форми... Да, това, което виждате, не е ръжда по стари чукове и гайки, а шоколад, поръсен с какао (вижте снимката в галерията и открийте десетте разлики с истински чук). А другото, там до тях, не са пръчки салам, а шоколад. Тук всичко, което не прилича на шоколад, най-вероятно е шоколад.<br /> <br /> Входът за фестивала е безплатен. Работното време е от 9 до 20 часа, с изключение на събота, когато продължава до 23 часа. Сергиите са разположени в центъра на града - всеки ще ви упъти. Летището на Перуджа се намира на 12 км от града (има автобус до центъра). С влак можете да стигнете от Флоренция или Рим.<br /> <br />