Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да накаже Армения „на бойното поле“ за обстрела с ракети по град Гянджа. Ударът унищожи жилищен район, има жертви и ранени.

Армията за отбрана на Нагорни Карабах твърди, че цели са били военните съоръжения на Азербайджан. Експертната общност не изключва, че ударът е трябвало да провокира Алиев да атакува Армения и да принуди Русия да се включи в конфликта в рамките на съюзническите задължения към Ереван по ОДКБ.

В събота президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече арменската ракетна атака срещу азербайджанския град Гянджа военно престъпление и обеща ответни мерки.

„Това е военно престъпление, престъпление срещу човечеството. Ако световната общност не иска да ги накаже, ние ще накажем виновните. Ще ги накажем на бойното поле, ще дадем отговор ... Ние не обстрелваме цивилното население”, закани се Алиев и добави, че „арменското ръководство трябва да носи отговорност за обстрела на цивилното население”.

Градът е бил ударен около 1,00 ч. през нощта. Поне две ракети са ударили Гянджа. Едната - по-мощна, вероятно балистична ракета "Елбрус" (класификация на НАТО - “Скъд”) - е избухнал зад едно от училищата в града, където се намират предимно едноетажни домове.

Общо са унищожени около 20 къщи. Спасителите са започнали да разчистват развалините почти веднага след експлозията. Заобиколени от тълпа съседи и роднини на жителите на къщите, те търсят оцелели до сутринта.

Жените плачат, очевидци разказват, че деца са останали под развалините. „Семейството на брат ми имаше къща тук“, каза един от мъжете, дошли до руините. „Самият брат вече е намерен, но внукът му все още не.“

Според Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан до обяд в събота броят на загиналите се е увеличил до 13 души, ранени са 52 души. Според прокуратурата сред загиналите са шестима мъже, четири жени и три деца. 48 души са ранени: от тях 23 мъже, 20 жени и пет деца.

Съветникът на Алиев Хикмет Хаджиев публикува изображения на ракетните отломки в “Туитър”. По време на онлайн брифинг Хаджиев потвърди, че в отговор Азербайджан няма да нанася удари по граждански цели, а "ще се стреми само към легитимни военни цели".

Според ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Камаладин Хейдаров в района на обстрела няма военни съоръжения. „Втората ракета падна върху къща, в която имаше две малки деца и майка им. Въпреки че децата бяха спасени, жената почина в линейка ", каза Хейдаров.

Съветникът на първия вицепрезидент на Азербайджан Елчин Амирбеков обвини Армения в нарушаване на споразуменията за примирие, сключени преди седмица в Москва. "Надяваме се на остра реакция от страна на международната общност и особено на съпредседателите на Минската група на ОССЕ по отношение на тези ракетни атаки, които са престъпление срещу човечеството", каза Амирбеков.

Гянджа е вторият по големина град в Азербайджан. Намира се на значително разстояние от военната зона в Карабах. Последният път, когато е попаднал под ракетен обстрел, е на 11 октомври, когато ракета „Елбрус“ падна върху града и остави кратер на мястото на жилищна сграда. Тогава 10 души загинаха, 34 бяха ранени.

Посолството на Иран в Азербайджан осъди ракетния огън. От там припомниха, че според международното право нападенията срещу градове и цивилни граждани са военно престъпление и трябва да бъдат прекратени незабавно. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече ракетния огън военно престъпление и припомни, че Анкара винаги е на страната на Баку.

„Армения продължава да извършва военни престъпления, убивайки цивилни, включително деца. Мълчанието относно тази жестокост означава съучастие в тези убийства. Тези, които нямат човечност, ще платят за тези престъпления “, написа ръководител на турското външно министерство в своя “Туитър”.

В Ереван обвиненията бяха отречени, като заявиха, че не са стреляли на територията на Азербайджан. По-рано в събота армията за отбрана на Нагорни Карабах представи своя списък с легитимни военни цели в Гянджа.

Включва военновъздушна база, хеликоптерна ескадрила, бригада със специално предназначение на вътрешните войски, център за боен контрол, радиотехнически батальон, база за горива и смазочни материали под централния контрол на Министерството на отбраната, мотострелкова бригада, както и завод за ремонт на сухопътна техника към Министерството на отбранителната индустрия, завод за ремонт на самолети, завод за ремонт на артилерийски оръжия.

Експертната общност реагира с тревога на последните събития, които могат да се превърнат в повратна точка на конфликта, да доведат до още по-ожесточени битки и непредсказуеми последици с участието на други държави.

Доцентът в катедра „Политология и социология“ на РЕУ “Плеханов”, Александър Перенджиев, член на Експертния съвет на руските офицери, отбелязва, че в случай на удари срещу мирни вражески цели войната „престава да бъде бойна, а става терористична“.

„В този случай става дума за сплашване на цивилното население на Азербайджан. Атаките срещу социални цели нямат нищо общо с борбата. Фактът, че Алиев е заплашван с ответни мерки, е нормалното поведение на лидера на която и да е държава, когато нейното население е избивано ”, каза Перенджиев.

Ситуацията се влошава от особеностите на Кавказкия регион, където „освен просто военни действия, съществува правило за отмъщение за убийствата на цивилни и деца“. „След ответните удари на Азербайджан войната може да надхвърли определени граници. Съществува заплаха от двете страни да започне просто изтребване на врага, а не обичайното заемане на територии “, предупреди експертът.

Ако Баку реши да отвърне на удара на територията на Армения, тогава Русия, смята Перенджиев, „дори в този случай няма да се застъпи за Ереван, защото именно Армения провокира терористичната война“.

"По-слабият актьор прибягва до терористични методи ... Изглежда, че висшите лидери на Армения са подложени на силен стрес в хода на военните действия и не могат да вземат адекватни решения", каза Перенджиев.

Докторът на военните науки Константин Сивков се съгласява, че ударът показва ниската годност на "арменския министър-председател Никол Пашинян да ръководи държавата, защото той допуска грешки, които в крайна сметка са в полза на Азербайджан и Турция, а също допринасят за избухването на тази война".

Нападението над град Гянджа не е оправдано нито от политическа, нито от военна гледна точка.

„Ударът усложнява действията на Русия и има за цел да провокира Азербайджан да отмъсти на територията на Армения. На тази основа арменското ръководство може да започне да изисква влизането в сила на Договора за колективна безопасност (ОДКБ) и да пресече действията на Азербайджан в рамките на операция, например, за укрепване на мира “, каза Сивков.

Реакцията на Азербайджан при обстрела на града зависи от много фактори. „Ако Алиев иска да постави Русия в трудни условия и да провокира нейното участие в конфликта на страната на Армения, което, естествено, ще доведе до сблъсък между Русия и Турция, тогава той може да нанесе ответен удар на територията на самата Армения.

Ако Алиев не се съгласи с това, той ще се ограничи до удари по цели на Карабах, включително мирни градове, по Степанакерт “, прогнозира експертът.

Алексей Леонков, редактор на списание "Арсенал на отечеството", е съгласен, че ударите по жилищни райони нямат смисъл, но първо трябва да се разбере къде всъщност е попаднала арменската ракета.

Според него кадрите от очевидци свидетелстват, че експлозията е станала в покрайнините на Гянджа, където са разположени военните съоръжения на Азербайджан - летища, щаб на военни части. „Арменската страна вече публикува целите, които бяха в Гянджа.

Не е ясно къде точно е попаднала ракетата, военна или цивилна цел. Информацията за удара се дава от азербайджанска страна и вече са забелязани фалшификати, например като унищожени цели бяха показани снимки от сирийския град Алепо от 2016 г. “, каза Леонков.

Събеседникът е убеден, че в рамките на информационната война Баку едва ли ще бъде обективен, "тъй като има за цел да покаже максимално в негативна светлина арменската страна, която прави същото".

„Въпреки че страните се бият помежду си с различен успех, няма военно решение на въпроса. Изявленията на азербайджанската страна се подкрепят от Турция с призиви като „Турци от всички страни се обединяват, за да преборят агресора и окупатора“. От друга страна, има призиви към цялата общественост да „се спасят арменците от геноцид“.

Армения нарича всичко, което се случва сега в Нагорни Карабах, геноцид и потвърждение за това има от руски кореспонденти на място. Сега много от тях получават директни заплахи за физическо насилие от Азербайджан “, отбеляза експертът.

В резултат на военните действия Азербайджан успя да навлезе дълбоко в територията на около 30 километра от юг. „Но това e лошо пресечен терен. И този успех в продължение на 20 дни беше постигнат от азербайджанската страна с голяма кръв.

По-нататък има много пресечен терен. При компетентни действия армията за отбрана на Нагорни Карабах ще използва тактиката на партизанската война, изграждането на укрепени райони в тесни проходи сред клисурите.

Благодарение на това тя ще може да задържи превъзхождащите сили на врага за дълго време. Използването на високопрецизни оперативно-тактически ракетни оръжия или РСЗО може просто да срути тези дефилета и азербайджанската армия няма да може да продължи напред. Следователно е възможна само контактна битка, която азербайджанската армия внимателно избягва ”, прогнозира Леонков.

Сега азербайджанската армия започна да попълва военните си запаси. Според експерта има интензивни полети към Баку от Турция и Израел, основните доставчици на оръжие за Баку. Азербайджан няма собствен военно-промишлен комплекс за производство на снаряди и ракети за оперативно-тактически комплекси.

„Спонсорите могат добре да спечелят добре в тази война. Продължителната кампания определено ще удари азербайджанската икономика много силно. Следователно войната се води на изтощение, кое ще приключи по-рано: търпението на арменските милиции или бюджетът на Азербайджан, който не е пригоден за толкова продължително водене на военни действия “, смята експертът.