Иска ли ти се да запишеш най-върховната ви нощ и да я преживяваш отново и отново? Не бързай да отговаряш. Повтарянето на един и същ сценарий, дори и хубав, невинаги е полезна практика, пише cosmopolitan.bg.

Сексът в първите ви дни е бил толкова як, че с твоя човек сте имали усещането, че сте открили свещения Граал и нищо повече не ви трябва в леглото. Вие палите/угасвате осветлението, бързо/бавно се събличате, целувате се, дарявате си орални ласки, правите няколко пози, стенете/мъркате. Положителната подкрепа води към създаването на стереотипи. А в леглото няма по-добро поощрение от оргазма – твоя и този на партньора ти. 

Така се раждат и сценариите, които специалистите наричат стереотипи на сексуалното поведение. В пресъздаването на един и същ сценарий няма нищо лошо, стига той да завършва с хепи енд. Сексуалните шаблони могат да се разделят на успешни и неефективни. Първите постепенно се превръщат в навици, а от тях не трябва да се отказваме, защото те носят на партньора удоволствие. Другите обаче понякога се нуждаят от преразглеждане. Ако правите всичко както обикновено, а резултатът вече не ви радва, това означава, че е време да смените сценария.

Сърцата ни искат

Шаблонът може да стане неефективен заради изменения в нашата физиология. Чувствителността на различните ерогенни зони зависи от времето, биоритмите, възрастта, а при жените и от менструалния цикъл. За 3-5 години съвместен живот се натрупва така наречената битова близост, казано по-просто, навик. Честотата и интензивността на секса падат и дори феромоните, главните вещества, които ни привличат един към друг на подсъзнателно ниво, започват да губят силите си. Всичко това започва да работи против двойката, като единственото спасение за връзката и преодоляването на подобна криза е откровението и преодоляването на преградите. 

И това е интересно: Кога мастурбацията е по-добра от секса? (18+) - четете още на най-полезния сайт zdrave.to


Друга причина да се откажем от стереотипа е неговата неестественост. Добре би било, ако сексуалният сценариий се развива по естествен път – познавайки предпочитанията си, сте се научили да ги задоволявате. Лошо би било, ако той е бил повлиян отвън – от филми, нечии разкази, предразсъдъци и не е подлаган на съмнение. Партньорът си мисли, че изпълнява важна за другия част от ритуала, но вместо удоволствие, предизвиква банално раздразнение. Коренът на проблема е в неумението навреме да се обсъди всичко, което не се харесва. И по-добре да се направи късно, отколкото никога.

Късане на шаблона

Сексолозите съветват да си спомните как в зората на вашите отношения сте си изяснявали какво доставя удоволствие на другия. Разговаряли сте тихо или просто сте опитвали различни докосвания и сте се наблюдавали каква е реакцията. Точно този, проверен начин на комуникация абсолютно точно ще ти помогне, когато дойде време да смениш стереотипите в спалнята. 

Специалистите допълват, че най-правилен е принципът на действие „Критикувайки, предлагам”. Защото в противен случай партньорът ще приеме думите ти като упрек, ще се обиди и ще чуеш насрещни претенции. За да не съжалиш за предложението да опитате нещо ново, се откажи от концепцията за разрушаване на старото. Постепенно смесвайте шаблона с по-ефективен, и с времето той може и да се наложи.  

Стъпка по стъпка

Правите го на тъмно? Запалете свещи. Събличате се сами? Помолете партньора да го направи вместо вас. Плавно сменете бавното с бързо, тихото с шумно.

Нормално е временно да се мине на механичен секс, при който инициатор е този, за когото вкорененият шаблон все още е ценен. По-важното е този период да не се проточва дълго. Според психолозите 80% от хората имат нужда от редовна промяна, другите искат нещо ново непрекъснато, а тези, които се стремят към познатото, са единици. Това означава, че нововъведенията в сексуалния живот ще се получат добре, дори ако са с профилактична цел. Говорете си!

Пет стъпки към нов секс:

1. Смени погледа
Погледни на партньора си с други очи. Все едно сега сте се запознали и ти не знаеш нищо за него. 

2. Сложи си маска
За един ден си представи, че си някоя друга, и разкажи на любимия каква си. Нека се опита да те спечели отново.   

3. Намери време
Отделяйки за секс само 15 минути преди сън, ти учиш мозъка си, че този процес е толкова обикновен, колкото миенето на зъбите или свалянето на грима. Докажи обратното.

4. Огледай се
Започни да правиш по различен начин възможно най-много неща. Съзнанието ти ще се настрои на вълните на промяната и новото само ще дойде в спалнята.

5. Отвори съзнанието си
Обсъди разногласията и си спомни защо сте заедно. Това ще освежи чувствата.