Пернат патриот рецитира "Аз съм българче" безупречно! Под пъстрата му перушина тупти голямо българско сърце. Папагалът Жорко е научил стихотворението на великия български писател Иван Вазов само за две седмици, пише "България днес".
"Всичко стана на шега. Реших, че щом носи българско име, трябва да знае поне едно българско стихотворение. Така започнах да му го повтарям постоянно, докато накрая не научи "Аз съм българче". В началото започнахме с отделни изречения, защото зацикляше, но след 2 седмици беше наизустил всичко", разказа пред вестника собственикът на папагала патриот Калин Влаев.

Жорко е много горделив и не обича да му се нарежда какво да прави. Затова, ако го накараш да ти издекламира стихотворението на Вазов, не всеки път ще го направи. Той сам решава кога да рецитира и никой не е способен да го принуди, ако той сам не пожелае. Птицата родолюбец се изживява като истинска звезда. Обожава да е център на внимание, а когато някой му обърне гръб, полудява и започва да бръщолеви каквото се сети.

"Голям бъбривец е. Когато някой застане срещу него обаче, млъква и започва да го слуша много внимателно. Попива всичко и когато го оставиш, започва да повтаря след теб думите, които е чул, за да му обърнеш внимание", разкри още учителят му.

Освен патриотичното стихотворение Жорко поздравява с "добро утро" и "лека вечер". Обожава името си и често го повтаря по няколко пъти.

"Всяка сутрин като вляза при него, за да го нахраня или да си поиграем, ме поздравява. Когато го оставя на стойка и не му обръщам внимание, често го чувам да говори неща, които е чул навън. Толкова е забавен, че понякога ме просълзява от смях. Имитира деца, в същото време започва да подражава на някой голям мъж, крещейки "Недей да пипаш папагала!", допълва Влаев.

Що се отнася до храната, Жоро отново проявява претенции. Обикновено закусва със семена, плодове или зеленчуци, но най-много се радва на царевицата.

"Любимо му е да си хапва варена царевица. Трябва да е чиста, без добавки, защото иначе протестира", разказа, смеейки се, Калин.
Скоро 4-годишното пиле ще се превърне в истински мъж. Тогава ще започне да развива още повече говора си и да радва или пък ядосва околните. Характерът му е изключително своенравен и суетен още отсега. Мрази да го галят и не дава никой да го пипа, за да не развали тоалета му. Единствените привилегировани се оказват тези, които най-много си играят с него. В тях Жоро се влюбва и ги допуска по-близо до себе си.

Пернатият рецитатор идва от Южна Америка и е от порода кралски жако. В речника си има около 1200 думи. Всяка година взима участие в най-голямата изложба на папагали от цели три континента.