Телевизионната водеща Маша Ефросинина като дете е дебела, с влошено здравословно състояние.

Успява да преодолее този етап от живота си и днес е щастлива, когато се гледа в отгледалото. Ето какво може да сподели тя за опита си.

Парадоксът днес е, че целият свят се е втурнал да търси отговора на въпроса „Що е то щастие?“. В същото време човекът става все по-малко щастлив.

Милиони статии са посветени на темата за щастието, как да го открием, задържим и т.н. Моето мнение е, че универсален отговор няма. Всеки един от нас е на този свят, за да опознае някаква висша сила и енергия.

Всичките наши усилия и опити достойно да се преодолеят беди, проблеми, изкушения, изпитания и ненавист – това е голям поход, истинска експедиция в търсене на щастието.

Ефросинина дава три съвета:

Не отлагайте живота за бъдещето – живейте така, че всеки ден да ви носи удовлетворение

По време на една лекция на Ефросинина лекторът задава въпрос „Що е то щастие?“. Присъстващите изсипват куп отговори и дефиниции. Една от тях идва от момиче, което казва: Щастието е, когато разбереш, че ти остава една седмица живот и осъзнаеш, че не искаш да промениш нито едно нещо в живота си“.

Не се хвърляш да отмяташ по списък непробваните неща…. Вместо това осъзнаваш, че си живял с удовлетворение.

Оценете важността на хората, които са до вас

Посещение в Индия променя житейската нагласа на Ефросинина. Тя се среща с един монах. Той предлага на събралите се около него хора да си представят срещата със смъртта.

„Представете си се на смъртния одър“, казва той. „Потопете се в това състояние. Вече разбирате, че са ви останали броени часове. Страхът утихва, всичко отива на заден план, идва покоят. И в това състояние на покой осъзнавате себе си и своите мисли“.

Хората започнали да нервничат, някой се разплакал, друг изпаднал в транс, тогава монахът продължил: „Не така, осъзнайте най-важното. Вие не мислите в този момент колко телефона имате, колко пари има в банковите ви сметки, какви хора сте били в караница или като приятели, каква кола сте имали – точно това в тези минути преди смъртта вие не си спомняте.

Вместо това вие гледате хората, които са до вас и ви държат за ръка. Оглеждате израженията на техните лица, очите, които ви съпровождат в другия свят. Вие мислите за тези, които ви дават своята любов. Кой е изживял с вас целия си живот и сега е до вас, просто защото сте били вие и няма повече да ви има?“

От този момент, казва Ефросинина, когато се сблъскам с огромни изпитания, пореден проект се провали или пък не е донесъл желаните резултати, напомням си, че въпреки всичко има щастие. Защото живея, правя нещо, а редом до мен са хората, които ме обичат, уважават и държат за ръка.

Грижете се за здравето си, живейте здравословно

Дълго време Ефросинина е закръглена и с влошено здравословно състояние. До 40-ата си година успява да направи промени в начина си на живот, които й позволяват да се чувства щастлива и да се радва на това, което вижда в огледалото.

Тя призовава всички да подходят осъзнато към здравето си. Не се стреми да популяризира „слабите“ хора, но смята, че здравият човек не е дебел. Здравият човек не изглежда зле. Здравият човек не е нещастен.

Какво имам предвид? Състоянието на хормоналната система на човека е показател за физиологическото му щастие. Що е то физиологическо щастие? Това е възрастта на вашето тяло, която може да не съответства на тази, вписана в паспорта.

Младостта не е просто отсъствие на бръчки по лицето. Тя е и жизнеспособността на тялото ви. Лицето и тялото са отражение на това, което казват вътрешните органи. Призовавам осъзнато да подходите към прегледа на здравословното ви състояние, казва Ефросинина.