В кухненския блок, където се приготвя храната за Университетска болница, не са констатирани несъответствия. Той е регистриран по Закона за храните и отговаря на необходимите хигиенни изисквания. Това заяви д-р Теодора Севова, директор на Областна дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/– Пловдив, цитирана от Марица. Извънредна щателна инспекция на място в кухнята бе предизвикана днес след сигнал, че в попара, сервирана на дете в Инфекциозна клиника, е намерена умряла мишка.
При проверката е установено, че персоналът разполага със задължителните здравни книжки. Съгласно системата за самоконтрол, която се прилага там, са взети необходимите мерки за борба с всякакви вредители. Това е установено от протоколите за системно извършвана дезинфекция и дератизация в помещенията за готвене. Храната се приготвя в затворени съдове, които също затворени се транспортират до отделенията в болницата.<br /> <br /> Това, което се е случило граничи с невъзможното. Да попадне гризач и той да не е видян, е абсурд, категорична е д-р Севова. В случая тя не изключва и злонамерени действия с цел компрометиране на клиниката.<br /> <br /> Въпреки, че не са установени нередности, инспекторите от ОДБХ &ndash;Пловдив са дали предписание да се преразгледа програмата за самоконтрол и превантивно да се увеличат третиранията срещу вредители. /БЛИЦ<br /> <br /> <br />