Главният прокурор Иван Гешев посети ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГ „Пейо Яворов“ в град Петрич, за да връчи награди на двама ученици.

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на прокуратурата заради проявена обществена позиция. Георги Димов е сигнализирал и съдействал на прокуратурата в разкриването на измама, на която сам е станал жертва.

Благодарение именно на активната гражданска позиция на ученика, разследващите са установили извършителите на деянието, а сумата е била възстановена. „Само вие младите хора можете да промените България, ако се гордеете, че сте българи“, обърна се към учениците главният прокурор. По инициатива на Иван Гешев награда – икона на „Св. Георги“ получи ученичка от Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ в Петрич.

На срещата с ученици от Петрич, която Иван Гешев проведе преди две седмици, Габриела е задала един въпрос, който по думите на главния прокурор го е затруднил. „Г-н главен прокурор, как ще ме убедите, че в България има справедливост“, попитала Габриела, която иска да стане журналист. Гешев й пожела да стане добър журналист, като спазва принципа, че „фактите са свещени, мнението е свободно“.

По инициатива на ръководството на училището, главният прокурор бе поканен да се разпише в летописната книга на гимназия „Пейо Яворов“. „Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, България ще е велика и ще пребъде. Нека всички сме на висотата на предците ни, борили се и загивали за Родината!“, написа в книгата на училището Иван Гешев.