След трагедията с македонски туристи на магистрала "Струма", оцелели и роднини на загиналите настояха пред районния съд в Перник за паралелно разследване на причините за катастрофата.

Близки на загиналите търсят още информация за злато и бижута за хиляди евро останали сред отломките.

Близо два месеца след жестоката трагедия на магистрала "Струма", част от оцелелите отново се връщат в България.

Братът на Кямуран живее втори живот. Вече е възстановен физически, но не и психически. Откакто се е завърнал у дома е спрял да говори.

"Психически не е добре. Два месеца е до мене. Пазя го. Имаме и други, които не са добре психически. Не могат да говорят. Само повтарят едно и също - "не знам", "не знам". Какво да ти кажа. По-голяма катастрофа няма на света", споделя Кямуран Паязитовски пред БНТ.

Почерните семейства все още чакат спасените вещи на своите близки. Те са върнати от българското следствие в Северна Македония, но процедурата по разпознаване все още не е започнала.

"Снаха ми, имам и доказателства, че при пътуването е имала накити за 7 000 евро. Златото не гори. Може да е станало на топка. Нашите власти да кажат имаме злато, или читави куфари, или пари", допълва Кямуран Паязитовски.

Оцелели и родини на загиналите настояват още и за паралелно разследване на причините за трагедията, различно от наказателното производство образувано от прокуратурата. Делото за обезпечаване на доказателствата е заведено пред районния съд в Перник.

"Много лесно е да кажеш шофьора загинал. Никому нищо. Това е само за нас, някой да се спаси, за това шофьорът е виновен", каза Кямуран Паязитовски.

По делото в Перник експерти отново ще изследват пътната настилка, виражите, маркировката и каква е била поддръжката.

"АПИ много скоростно и в срок започна да ремонтира неща, които са били разрушени от катастрофата, но започна и промяна на някои детайли по пътя, които нямат дефекти от катастрофата.

Така че по това, което е ремонтирано ние най-вече ще търсим евентуални недостатъци, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия инцидент", каза адвокат Николай Димитров.

От Националното следствие определиха още през декември като водеща версия за катастрофата несъобразена с пътните условия скорост и заявиха, че пътната настилка е отговаряла на изискванията.

Фаталната отсечка от магистрала "Струма" вече изглежда по различен начин. Зоната за отдих е отделена с буфер, поставена е нова мантинела и маркировка.

Въпреки това пътни експерти продължават да виждат недостатъци като например големината на болтовете, с които е захваната мантинелата.

Ако се установи, че шофьорът е единственият виновен, тогава наказателното производство ще бъде прекратено.

Близките на загиналите ще имат право на претенции по застраховката на шофьора. Претенциите ще бъдат предявени в България, където лимитите са европейски и са почти 20 пъти по-големи от тези в Северна Македония.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!