Бургаският ж.к.“Славейков“ пропищя от екзотичните номади, окупирали района зад бившия завод „Хемус“. Става въпрос за 50-ина души, предимно от Котел и Градец, които са опънали незаконните си катуни на общинска земя, пише Flagman.bg.

Всъщност, те от години обитават тази зона и мястото до Товарна гара на бул.“Одрин“, но до този момент поне не създаваха проблеми на живущите в най-близкия жилищен комплекс.

Според твърденията на семейства от ж.к.“Славейков“ с жилища в блоковете до кръговото на КАТ от няколко месеца ситуацията е променена. Безработните иностранци се занимавали с кражби и като цяло внасяли смут с появата си, тъй като се движели на по-големи групи по тъмните улички.

Децата ни се страхуват да се приберат, а жените да излязат вечер до магазина. Моля ви дайте гласност, за да се предприемат мерки“, пишат те до медията.

„Редовно предприемаме акции по разчистването на тези места. Освен незаконни, те са и опасни за обитаващите. Изселваме ги, но няколко дни по-късно те отново се връщат тук“, каза териториалният директор на ЦАУ „Освобождение“ Тодор Колев.

В едно от незаконните селища има 10-ина палатки, в които живеят семейства по 5-6 души. Те не бяха агресивни. Дори напротив - отвориха палатките си, за да покажат как живеят. Изненадаха се от твърденията на живущите в ж.к.“Славейков“ и се кълнат, че не са създавали проблем на никого. Нито извършвали криминални деяния.

Признават обаче, че живеят на това място като номади от много време. Един от тях е на 27 години, а по думите му от 16 лета обитава палатка край хотел „Хемус“. Лятото работел на Черешовите градини, а зимата се прехранвал, ровейки по контейнерите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук