Фобията от змии, наречена офиофобия, засяга всеки трети сред възрастното население, което я прави най-разпространената фобия в света. Тя е напълно ирационална в България, където се срещат твърде малко отровни змии, въпреки разнообразието от видове, които обитават страната ни.

Тук липсват, за радост на страдащите от фобия от змии, най-отровните видове в света, а пепелянката и усойницата – отровните влечуги у нас, не са агресивни, не нападат, ако не са предизвикани, и всячески избягват близките срещи с хората. Нещо повече – рядко ухапването им е смъртоносно, така че може да се насладите на допира с природата, без да изпадате в паника при всяко шумолене в тревите.

Обикновено видът на змиите и размерите им са онова, което плаши хората, макар да няма никаква връзка между дължината на змията и доколко е опасна тя.

Едни от най-дългите змии в България са напълно безопасни и не са отровни, но продължават да предизвикват ужас у хората, имащи нещастието да се срещнат с тях. Най-дългата змия в България е неотровен смок, чиито размери със сигурност сериозно ще уплашат страдащите от офиофобия.

Колко сантиметра е дълга най-дългата змия в България?

Може би е по-правилно да попитаме колко метра е тя, защото гигантът, открит в Бургас и поставил рекорд като най-дългата змия в България, е над 2 метра. Със своите 203 сантиметра дължина този неотровен смок, принадлежащ към вида Голям стрелец, със сигурност печели първото място като най-дългата змия в България, което до скоро принадлежеше на змия от същия вид, открита от д-р Георги Попгеоргиев в Източните Родопи.

Известно е, че в България е отривана и трета змия от вида с рекордни размери, но данните за нея са оскъдни. Знае се, че откривателят ѝ е учен от БАН, но липсват както снимки, така и подробна информация. Не е известно и местообитанието ѝ. Това със сигурност уплаши тези, които  се успокоиха, че гигантите от Бургаско и Източните Родопи са далеч от тях.

Поради липсващата подробна информация за тази трета дълга змия, титлата „най-дългата змия в България“ остава за откритата край Бургас през 2017 година с дължина от 2 метра и 3 сантиметра. Биолозите подчертават, че тези екземпляри се доближават с размерите си до максималните за вида и че хората не следва да се тревожат от откриването му, защото не е отровен и е изключително кротък.

Едва ли това успокоява хората, страдащи от фобия от змии, уви. Ще ви успокоим, че в България змии от по 4-5 или 6 метра не се срещат. Защото такива са размерите на едни от най-дългите съскащи влечуги в световен мащаб.

Колко сантиметра е най-дългата змия в света?

Най-дългата змия в световен мащаб, която е неотровна, достига обикновено до 5-6 метра. Това е мрежестият питон. Фактът, че не е отровен, не е особено успокояващ за тези, които знаят, че се храни с дребни, по-едри бозайници и дори с примати.

Зловещо, нали? Световният рекорд, вписан в книгата на Гинес, за най-дълга змия в света принадлежи на женски мрежест питон, чиито 160 килограма и дължина от 8 метра спокойно могат да уплашат дори любителите на студенокръвните влечуги, а какво остава за хората, страдащи от фобия от змии.

Най-дългата отровна змия е кралската кобра, която обикновено е около 4 метра, но най-дългият известен екземпляр от вида е с внушителни размери – 5.85 метра. При нея опасността идва от силната ѝ отрова и природата ѝ. Така че от кралската кобра имат право да се страхуват всички, дори да е с малки за вида си размери.

Почти 3 метра достига пък най-дългата водна змия – жълтата морска змия. Спокойно, няма я по родното Черноморие, тя обитава Индийския океан, няма нужда да оглеждате страхливо дъното на морето това лято.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук