Община Чепеларе обяви частично бедствено положение, тъй като срутище затвори пътя за село Забърдо и природната забележителност Чудните мостове. Това каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова, цитирана от "Фокус".

„Заради валежите през последните месеци на това място непрекъснато падат камъни, като първоначално на 15 юни пътят беше затворен частично заради паднала скална маса", добави Чакърова. Тя препоръча на туристите, които искат днес или утре да посетят Чудните мостове, да се въздържат от пътувания в този участък, тъй като непрекъснато падат камъни.

„На място има хора, които разчистват, както и техника. Ако се наложи ще се пропускат линейки, но само в извънредни ситуации", отбеляза Чакърова. „Има дежурен на мястото, тракторите също ще останат там, но земята е много мокра и продължава да се свлича“, посочи кметът на Чепеларе. Тя припомни, че при първото активизиране на срутището през юни са вложени 32 000 лв. за почистване, обрушване на скалите и опъване на мрежи, но сега пак се активизира.

Според Чакърова, за да се реши трайно проблемът, е необходимо да се изгради по-висока подпорна стена и да се предприемат мерки подобни на тези при голямото срутище край село Тикале. Вече се възлага на проектанти да изготвят спешен проект за укрепването на срутището, който да се входира в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Кметът на Чепеларе каза още, че дейностите, които трябва да се извършат, са мащабни, а Общината няма собствени средства, за да се справи със ситуацията.