Бум на гъбички по краката отчитат бургаски дерматолози, казаха от Кожно-венерическия диспансер. Все по-често идват пациенти с подути, червени и нацепени пръсти, при някои са заегнати дори и ноктите. А лечението е продължително и трудно, колкото и вълшебни препарати да се рекламират по телевизията. Причина за масовото нашествие на гъбичките не е ниската хигиена, а по-скоро безпаричието, пише Burgasinfo.com.
Бургазлии масово си купуват евтини обувки и ботуши и през зимата ходят по цял ден с мокри крака. Обувките са внос от Китай и след третото обуване започват да пропускат вода. Колкото и чорапи да се навлекат предварително, те също са китайски от изкуствена материя и не попиват водата, а я задържат. След голямато шляпане, бургазлии се прибират вкъщи и гледат да обуят нещо топло. Спират се на термочорапи, изкуствени колкото си искате, и обуват китайски пантофи.

Отново настъпва потене на краката, което е чудесна среда за развъждането на гъбички. Микозата се появява, ако сте с отслабнала имунна система, имате склонност към изпотяване или пък сте били на нехигиенично обществено място. Тъй като е заразна, не е изключено да сте се сдобили с нея случайно, докато гостоприемен домакин ви е предложил домашни чехли. Сезонът на гъбичките е целогодишен. Пролетта и есента се появяват, защото краката са в затворена обувка и лесно се запарват. Лятото виновници са пясъкът и басейните, а зимата – невъзможността да сменяте ботушите всеки ден и изкуствената кожа, от която са направени повечето от тях, пишат лекари.

В момента най-много от оплакалите се пациенти са се сдобили с домашни пантофи тип-ботушки. Те са китайски, продават се почти във всеки евтин обувен магазин и даже по хипермаркетите за 8 лева и наистина топлят. Отвътре са облепени с изкуствена кожа, която изпотява краката, а като бонус още при закупуването ботушките миришат на нещо средно между грес и спарено. Дерматолозите са категорични - веднага изхвърлете тези удобни на вид пантофи! Изхвърлете и евтините термочорапи и дебелите китайски терлички.

Кракът трябва да се обува с памучен чорап, а ако ви е студено, сложете отгоре вълнен. Даже шушоните, които продават бабите на пазара, са много по-приемливи и безопасни, отколкото масовата вносна продукция. Вечер непременно спете на бос крак и се завийте добре, вместо да слагате чорапки. Внимавайте, защото гъбичките могат да засегнат ноктите и да се стигне до оперативното им изваждане, предупреждават лекарите.      

ЧЕТЕТЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO