Черен влак се композира, черен влак се композира, Ленче ле, от Бургас за София. Така започва популярната ни стара градска песен.

В конкретния случай влакът не е черен, а напротив – легендарният „Ориент Експрес“. Луксозната композиция спря на Централната гара в Русе и без малко да си остане там.

Повреда в електрическия локомотив на БДЖ „Хан Аспарух“, който бе закачен да тегли „Ориент Експрес“ в България от Русе до Варна, доведе до сериозно закъснение на композицията.

Влакът трябваше да пристигне в морската столица вчера около 17:30 часа, но заради аварията бе посрещнат от варненци със 170 минути закъснение, съобщи rusemedia.com. Типично по български.

Пътници

За да продължи пътуването си, „Ориент Експрес“ със своите над 90 пътници от цял свят и 40 души персонал, е трябвало да изчака да пристигне друг локомотив „Шкода“, който е бил закачен за „Хан Аспарух“.

Така композицията е успяла да пристигне след 20 часа снощи на жп гарата във Варна.

„Ориент Експрес“ пътува по линията Париж-Истанбул. Луксозният влак прави първото си пътуване през 1883 г. В момента билетите, които се продават за август 2024 г. по маршрута Париж-Истанбул, са на цена 19 000 лири (около 1300 лева).

„Ориент Експрес“ добива още по-голяма полулярност след публикуването на романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент Експрес“.

Друг интересен факт е, че преди Втората световна война по време на прехода му през България влакът е управляван лично от цар Борис III.

Вчера десетки русенци, повечето от които деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак. 

Мечта

"Тук съм, за да видя "Ориент Експрес" и искам да пътувам с него. Досега не съм се возил с влак", каза седемгодишният Филип. Заедно с него бе и 17-годишната му сестра Йоана. "Много се вълнувам, защото никога не съм виждала този влак. Скъпо е, но искам в бъдеще да пътувам с него", каза Йоана. 

На перона с баща си бе и 12-годишният Михаил. "Знам, че влакът пътува от Париж до Истанбул. Разбрах, че ще пристигне в Русе и исках да го видя, защото е известен", каза 12-годишното момче. 

"Ориент Експрес" спира в Русе за втори път тази година. Известният влак премина през крайдунавския град и на 6 юни тази година. Тогава на борда му пътуваха 54 туристи, а сред персонала беше и родената в Русе Рени Драгнева, която работи като старши стюард.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук