Малкият Сърач, който проплака на Игнажден в русенската болница „Канев“, е най-голямото бебе, родено от началото на годината в АГ-комплекса. Името, което са избрали родителите му, е Сърач и в превод означава „светлина“, пише rusemedia.com.

Както БЛИЦ съобщи, момченцето тежи 5 кг и 200 грама и е дълго 56 сантиметра.Малкият Сърач е роден на Игнажден и е второ дете в семейството на Сехер и съпруга й Реза, които живеят в търговищкото село Крепча. Въпреки че бременността й е била нормална, 35-годишната майка избира да роди в Русе.

„Накрая вече бях по-тежка, повече си полежавах. Други проблеми не съм имала“, споделя родилката.

Тъй като плодът е голям, лекарите решават да го изродят чрез секцио. Когато разбира, че бебето е истински гигант, майката първоначално не може да повярва. Първият й син също се е родил голям, но не чак толкова.

„Първото ми дете се роди 3,900 кг, а ние не сме много едри, но… Не съм очаквала второто да е толкова голямо. Очаквах го да е над 4 кг, около 4 и половина, но чак 5,200 кг не съм, честно казано. Когато ми съобщиха, нямах никаква реакция, само го повторих и почнах да мисля –  как може да е 5,200, много е пораснало“, казва с усмивка Сехер Раимова.Лекарите споделят, че такива бебета наистина се раждат рядко.

„Нормално родените деца са от 2,500 до 4,500 кг. Над 4,500 кг вече се смята за едър плод, гигантски плод. Бебета над 5 кг се раждат, но не е много често, не е ежедневие“, казва д-р Ани Матеева, старши лекар в  Родилно отделение на УМБАЛ „Канев“-Русе.

Засега майката и бебето ще останат още малко в болницата, тъй като момченцето все още е под наблюдението на неонатолозите. А Сехер вече е избрала красиво име за втория си син – Сърач, което означава „светлина“.

Въпреки че Сърач е най-голямото бебе за годината, рекордьор за последните пет години в Русе си остава малкият Берк от село Смирненски, който се роди през 2015-а с тегло от 5 кг и 350 грама.