Установиха шофьорите на джиповете, които преминаха по стълбите на паметника на Съединението в Пловдив. След видео, което показа грубото нарушение,  служители от Второ РУ в Пловдив се самосезираха.

Мъжете са на 23 и 25 години, обяснили са, че искали да заснемат кадри за музикално изпълнение. Предстои утре материалите от проверката да бъдат внесени в прокуратурата за отношение, уточнява TrafficNews.

В кадрите са запечатани и няколко човека с качулки, които явно са приятели на хората, на които са джиповете. 

За съжаление „героите” от видеото могат да бъдат глобени само за хулиганство. Причината е, че паметникът на Съединението не е защитен от Закона за културното наследство, защото там чл.7, ал.4, т. 3 постановява, че не са културни ценности „произведения на изкуството, собственост на техните автори, или такива, които не са по-стари от 50 години”.

Паметникът на Съединението е един от тези, които не са достигнали необходимата „достолепна възраст”. Освен това, за да има действаща защита от закона, трябва да се извърви процедура, чрез която творбата да получи статут на недвижима културна ценност и категория – местно или национално значение. Това се случва през СЕСОНКЦ към Министерство на културата. Подобна процедура бе извървяна миналата година за паметника на Бузлуджа.

Паметникът на Съединението е една от изключителните творби на забележителния скулптор Величко Минеков и архитект Лозан Лозанов. Открит е през 1985 г. по повод 100-годишнината от раждането на единна България. 12-метровата статуя представлява женска фигура - символ на родината, с криле в полет, които олицетворяват обединените части на държавата – Източна Румелия и Княжество България. В ръцете си жената държи лавров венец – знак за победа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!