Дъждовни червеи, дълги над 30 сантиметра, се появиха по улиците на Бургас, съобщава Флагман, позовавайки се на наблюдателен гражданин. Той е направил снимка на находката, която е фотографирана в жк „Лазур“.

Екземплярът се намира на плочките край малкия парк в комплекса и е един от най-големите, които досега са се появявали.

Този вид червеи обитават всички континенти в света с изключение на Антарктида. Те са цилиндрични, заострени в двата края и са характерни с това, че прокопават сложни системи от канали в почвата, където се крият и снасят яйцата си. Точно затова, по време на дъждове, се налага те да излязат на повърхността, тъй като тунелите им се пълнят с вода. От там идва и самото им наименование, тъй като те се появяват само след обилни валежи. 

Според официални източници средната им дължина достига между 10 и 15 сантиметра. Заснетият днес следобед в Бургас обаче екземпляр сериозно надвишава по размер посочената в енциклопедиите. 

Иначе доволни от почти рекордната дължина на заснетия червей вероятно ще са само рибарите, които търсят стръв за въдиците си и най-добрите приятели на бургазлии – гларусите. Иначе появата на дългия череп в контекста на скорошната премиера на „Дюн“, също е изключително забавно съвпадение.