Откакто през май миналата година яде несправедлив бой от софийски бизнесмен, Митко Чорапа се сдоби с цял град приятели и много влиятелни покровители. Лично главният прокурор Иван Гешев пи кафе в компанията му, а преди това под крилото си го взе бившият депутат и настоящ ресторантьор Петя Раева, видя Марица.

Наскоро тя откри ресторант „Чорапъ“ на мястото на заведението, спечелило си печална слава покрай неприятната случка с Митко. Сега там е цветно, спокойно и красиво. Защото агресията няма място в „Капана“.

Митко минава всеки ден. Понякога хапва торта, пие кафе, понякога обядва по-солидно. Клиентите му правят огромен оборот. Самата аз имам вече над 100 чифта, разказва Петя Раева, която се оттегли от политиката през 2014 г.,  след два мандата в Народното събрание. В момента бившият депутат от ДПС пише книги за здравословно хранене, развива успешен бизнес със заведения и се радва на хобитата си - рисуване, готвене и отглеждане на цветя.

Ликът на бития в "Капана" Митко изгря на... СНИМКА

„Чорапъ“ си идва с името. Покрай пандемията и здравословни проблеми, с които се бори, Петя решава да затвори ресторантите си в София, които развива успешно, и се връща в родния Пловдив. Преди година отваря бар „Бохеми“ в "Капана" - красиво място, населено с изкуство и добър вкус. Всичко е мирно, тихо и спокойно до момента, в който в съседното заведение избухва нечуван скандал.

Наемателят софиянец, несвикнал с пловдивските традиции, удря любимеца на пловдивчани Митко Чорапа. Останалото е история. Пловдив се вдига в защита на кроткия продавач на чорапи, превърнал се в талисман на "Капана". По витрините на заведението литват мръсни чорапи, а нападателят на Митко става клиент на прокуратурата.„Събитията се развиваха под прозорците ни. Беше кошмарна ситуация. В рамките на две седмици изобщо не можехме да работим. Имаше страшно много хора, журналисти с камери, полицаи. Хвърляха чорапи, беше ужасно“, спомня си Раева, която в онези дни се включва активно в защитата на Митко. По-късно, след като софиянецът хлопва безславно кепенци, тя вижда обява, че заведението се дава под наем.

Не й трябва дълго време да избистри концепцията си за уютно местенце с вкусна домашна храна и щанд, на който Митко да предлага емблематичната си стока. Търговецът обаче я уверява, че се чувства по-добре в движение и не се навива да продава в  магазин. Митака, както и другият талисман на "Капана" - Стефчо Автографа, се отбиват често в ресторанта и си хапват от вкусотиите, които приготвя Петя. И най-важното - тук се чувстват на сигурно място

В Пловдив сме малко шовинисти. Трудно търпим чужда енергия, особено ако е негативна. Но пък сме много отворени към външни хора, туристи, чужденци. В "Капана" има място за всеки, стига да се съобразява със старите пловдивски обичаи и традиции“, убедена е ресторантьорката. И твърди, че през 15-те години, които е прекарала в София, често е стигала до сблъсъци със столичани, наричащи Пловдив провинция.

Всички пътища минават през Пловдив

Пандемията за мен беше много полезна, успях да събера живота си, концентрирах енергията си, казва Раева. Покрай изолацията тя успяла да развие някои от своите хобита. Макар открай време да се занимава с изкуство, едва през последните месеци започва да рисува по-интензивно.

В „Чорапъ“ е подредила цяла галерия, основно на пловдивски художници. Тук могат да се видят невероятни картини на Йоан Левиев, Златю Бояджиев, Димитър Киров, Слона, Васил Стоев - емблематични автори от личната й и фамилна колекция.

„Имам картини от времето на дядо ми, на баща ми, много подаръци, които приятели са ми правили за празници“, разказва Раева, която притежава платно, подарено й лично от френския писател Фредерик Бегбеде. Преди 4 години авторът на „Любовта трае три години“ присъства на рождения й ден.

„Събирам приятели от цяла България. С тях се шегуваме, че накъдето и да пътуват, всички пътища минават през Пловдив. Създадох едно културно средище. Лили Кичукова ми гостува често в заведението, имам много нейни картини. С Русалия Кирова редовно пием кафе“, усмихва се Петя.

Радостта от храненето

Храната, която предлага в „Чорапъ“, е домашна, а цените са достъпни за всички. Ястията се приготвят по нейни рецепти. Риба, блек ангъс стекове, телешки котлети, дори агнешка дроб сарма - всичко е вкусно и създадено с любов. Вегетарианците и веганите също са на почит.

Когато продуктът е добър и е приготвен по здравословен начин, с правилната мазнина, храната носи здраве и удоволствие, смята бизнес дамата, автор на супер успешната книга „Радостта от храненето“. През последните месеци Петя пише кулинарна енциклопедия, чиято първа част предстои да излезе съвсем скоро.

Не тъгува по политиката

Като истински гуру на здравословното хранане, Раева завършва „Здравен мениджмънт“ в Медицинския университет. Това е третата й поред магистратура.

По образование е юрист и все още поддържа темпо в правото, като общува  с приятели адвокати, съдии и прокурори. Следи измененията на законопроектите и консултира юридически теми. Не тъгува по политиката. Ситуацията в парламента описва с една дума: кошмарна. „Лошото е, че много хора с ниска култура се преброиха като политици, сами се титулуваха като такива.

Културните и възпитани хора са в потрес от това. Но средно положение няма - или  се отдръпваш, или слизаш на нивото на сегашните политици. А нивото там напоследък е ниско. Хората не припознават личности, за които да гласуват. Това е жалко, убедена е ексдепутатката.