Не е за вярване какво се случва с прочутите кюстендилски череши
Те още не са узрели, а производителите вече се притесняват, че масовото бране на плода ще съвпадне с масовия внос от чужбина
Валежите и утрините с ниски температури повлияха сериозно на реколтата в Кюстендил. Чаканите цяла пролет всеизвестни кюстендилски череши още не са узрели, а производителите вече се притесняват, че масовото бране на плода ще съвпадне с масовия внос от чужбина.
А това гарантира ниски печалби за българските земеделци.
В село Ябълково тази година черешите зреят бавно. Производителите се притесняват, че времето тепърва готви коварни капани за дръвчетата и плодовете. Те подчертават, че в момента са изцяло зависими от времето.
„Треперим кога ще има градушка или силен дъжд. Силното слънце пък ускорявавегетацията и черешата за няколко дни се съсипва", каза черешопроизводителят Олег Алексиев.
Николай Ангелов произвежда домати, пипер, пъпеш, патладжан, диня, а има и овощни дръвчета. В момента се притеснява най-много за реколтата от домати.
Тази година ще се забави и новата партида сладко от череши. „За да е хубава черешата трябва да е узряла, да е поддържана, да е напръскана. Миналата година набрахме около 2 тона и половина, сега не може да набереме 250 кг", каза Любен Златков.
Дали заводът без покрив тази година ще е на печалба, никой още не може да каже. Засега перспективите не са добри.