Пренареждане на пазара на горива на дребно в Пловдив. Верига бензиностанции „Шел“ официално наема пет обекта в Пловдив, собственост на „Емко-М“, за следващите над десет години. Точният срок е 10 г. и 3 месеца. Под бранда на „Шел“ ще работят занапред  бензиностанциите на бул. "Христо Ботев", на "Васил Априлов", нa бyл. "Caнĸт Πeтepбypг",  нa бyл. "Hиĸoлa Baпцapoв" и на "Πeщepcĸo шoce".

Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с което се разрешава концентрацията.  Досега „Шел“ имаше три бензиностанции под тепетата,  а с новите обекти ще станат осем, съобщава "Марица".

По брой на бензиностанции, с най-много обекти, част от вериги, в Пловдив остават „Еко“ / с 9/ и непосредствено след това застават „Петрол“ с осем и „Шел“. После следват "Ceви Oйл" EOOД  със 7 oбeĸтa; "Лyĸoйл Бългapия" с шест; "OMB Бългapия"  - пет, "HИC Πeтpoл", които опрерират у нас под бранда „Газпром“  и “Ромпетрол“ с по 4 oбeĸтa. 

За предстоящия договор за наем между „Шел“ и „Емко –М“ се знаеше от края на зимата, отново от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. Но тъй като се очакваше концентрацията да окаже въздействие върху пазара на дребно с горива в страната, КЗК покани и трети лица, в това число конкуренти,  да изразят становища.

Ето защо окончателното решението се забави доста и излезе чак в края на миналата седмица. КЗК разрешава концентрацията с аргумент, че пазарният дял на „Шел България“ ще бъде под 15%, както на национално ниво, така и на територията на област Пловдив. 

Пловдивската „Емко-М“ със съдружници Кольо Паничарски и Емил Мирчев и в миналото е имала договорни отношения с „Шел“ посредством франчайз. После такива имаше и с „Газпром“. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук