С 9-има свещеници, 30 венеца и над 500 души – близки приятели, бивши колеги, дори пристигнали от чужбина техни познати, много дупничани и бивши управници на града изпратиха в последния му път днес Ангел Христов, един от т.нар. Братя Галеви.

Христов почина на 2 юни вечерта, като незнайно и досега е как се е прибрал в къщата си в дупнишкото с. Ресилово, след като заедно с Пламен Галев преди 11 г. бяха обявени за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Тленните останки на Ангел Христов-Геле бяха докарани в затворен брониран ковчег. Яки мъже на ръце го внесоха в черквата.

Разбра се, че тленните останки на Геле са били в Сити клиник в София. Днес около 11,30 часа катафалка от Сити клиник в София е докарала ковчега с тленните останки в имението в село Ресилово. Там съпругата му Радмила, двете му деца Виктор и Елен и близки до опечаленото семейство са се простили с Геле. Към 13.10 часа той беше докаран в храма, съобщава struma.bg. 

В памет на Ангел Христов-Геле бяха положени венци от семейството, близки, приятели, от името на ЦСБОП, от хотел „Спартак” в Сандански, от името на бившата общинска съветничка от ГЕРБ в ОбС – Дупница Даниела Симова, собственичка на шивашки цех в Дупница, от семейство Ушатови… Два буса закараха до гроба на Христов над 30 венеца, обявиха от наетата траурна агенция.

Венците бяха 30, като голяма част от тях - анонимни. Съпругата на Ангел Христов - Радмила, бе придружена от двете им деца - Виктор и Елен. Тримата преминаха през пространството до църквата хванати за ръце.

Техният венец е с надпис "Последно сбогом от децата" и е с бели цветя. Има "от роднините", "от съпругата", "от семейството". 

Само два венеца бяха с лента с надпис и обръщение от името на един човек - "Почивай в мир, приятелю", който бе първият, поставен до стълбите вляво. Вторият бе с лента "Почивай в мир, брат мой", който пък бе третият, само с бели цветя. Предполага се, че той е изпратен лично от Пламен Галев. 

Близките бяха предплатили местата на паркинга при централния храм „Св. Георги“, където опелото бе извършено от деветима местни свещеници. Противно на очакванията, нямаше засилено полицейско присъствие. Униформени полицаи и жандармерия охраняваха повече централната улица. Дрон заснемаше почти през цялото време процесията.

Около 12 часа в двора на храма започнаха да прииждат хора, дошли да се сбогуват с Геле. Тук бяха и негови роднини от Сандански. Гардовете на Златко Баретата, който пристигна с брониран джип, положиха венец с бели цветя до наредените на оградата на храма.

На опелото заедно дойдоха жената на Пламен Галев и приятелката му Юлия, от която има момиченце. С насълзени очи, след като се сбогува с Геле, от храма излезе Владимир Ангелов-Стъклето, който беше осъден заедно с „братята” за организирана престъпна група и излежа тригодишна присъда в затворническото общежитие в Самораново.

На опелото бяха и Апостол Чакалов-Тоци и майка му Ганка. Сестра му Весела пристигна сама. Адвокатът на Братя Галеви – Емил Велинов от Кюстендил, също беше сред хората, дошли да изпратят Ангел Христов.

Тук бяха и бившият кмет на Дупница Атанас Янев, бащата на зам. кмета Крум Милев – Стойчо Милев, Александър Палчев, собственик на завод за изработка на мазилки, собственикът на бирена борса „Слави“ Стойчо Владимиров, който беше избран за общински съветник от листата на сдружението на Пламен Галев и Ангел Христов.

Зам. председателят на ОбС – Дупница адвоката Йонко Гергов пристигна с букет бели цветя и се поклони пред ковчега на Геле. Сред чакащите пред храма бяха зам. кметът на Сапарева баня Емилия Елчинова, член на ръководството на ГЕРБ – Дупница, общинските съветници от Дупница – Бойко Христов от БСП, Емилия Райчева от СДС, собственичката на аптека и бивш общински съветник от лисата на сдружението на Братя Галеви – Мария Попова.

Полковникът от резерва Стоян Ушатов, бивш техен командир, когато Галеви са били барети, каза: „Достоен български офицер, патриот, антимафиот, чудесен човек“.

Беше дошъл и президентът на Колежа по туризъм в Благоевград проф. Васил Жечев. „Аз съм дошъл да уважа моя старшина. Казва се Христо Христов. В Сандански 1973-1974 година бях войник и сега неговият син е починал. Аз съм дошъл да уважа старшина Христов и неговия син“.

(Снимки: "Телеграф")

От Словакия беше пристигнал Васил Василев-Клеменца, свързан в недалечното минало с ВИС, сега преподавател по богословие в Печанския университет в Словакия. „Царство му небесно. Изпращаме достоен човек в последния му земен път. Род предхожда, род дохожда. Светото писание трябва да се чете“, заяви Клеменца.

Бивш командос, свързан с Галеви, докато са били в системата, се провикна пред храма: „Докато сме живи, ще ги споменаваме. Никога няма да умрат. Човек умира, когато го забравят и няма кой да го споменава. Докато сме живи, докато има мъже в тази държава и докато има българи в тази държава и ги споменаваме, те никога няма да умрат“.

Той заяви, че е категоричен, че Геле не е починал от инфаркт. „Не е важно как се е прибрал в страната, а важното е как го убиха. Убиха го по класическия начин. Такъв здрав човек как ще умре от инфаркт”, каза бившият командос, който отказа да си каже името, но показа карта, че членува в Съюза на българските командоси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук