Убийството на Милена Динова влиза в Върховен касационен съд, съобщава TrafficNews. Соченият за убиец на Милена  - годеникът й Илиян Рангелов все още няма окончателна присъда. Три години казусът се върти на различни инстанции и претърпя пълен обрат. 

Апелативен съд- Пловдив още през ноември потвърди решението на Окръжния и килърът ще лежи 15 години зад решетките. Решението на втора инстанция идва само няколко седмици след заседание, в което защитата на Рангелов е пледирала за невинност. Медията ни научи още, че адвокат Марияна Тодорова е поискала в съдебно заседание казусът да бъде върнат на първа инстанция, на фаза разпоредително заседание.

Като причина защитата е посочила, че са допуснати съществени процесуални нарушения.  На 28 ноември 2019 година Тодорова не е успяла да се яви в залата, а Окръжен съд не е отложил делото, а е даден ход.


Още на разпоредителното заседание на първа инстанция на Рангелов е бил назначен резервен защитник и това е причината процесът да продължи. Според адвокат Тодорова, правата й на защита са били нарушени. Освен това за пореден път е било вметнато, че Рангелов е бил положен на терор от разследващите, бил е неадекватен при разпитите и със сила са изтръгнати самопризнанията му.

Апелативен съд обаче не е уважил щенията на Рангелов и адвоката му за нов процес и е потвърдил присъдата.

Магистратите са разглеждали нашироко твърденията на защитата на Илиян Рангелов, че самопризнанията му са взети под натиск. Той бил ги направил преди момент, в който твърди, че бил бит.

Полицайка, която му диктувала текст, оформен като обясненията му, пък не го била малтретирала, а само го убеждавала, че ако признае за убийството, "в съда ще вземе 6-7 години". Отхвърлено е и твърдението, че е бил неадекватен, тъй като медици му дали "Диазепам" за успокоително и затова направил самопризнания.

Наказанието на сочения за убиец на Милена вече е отнесено до ВКС. И Рангелов и близките на Динова за подали жалби до висшата инстанция.

В молбата си адвокат Марияна Тодорова отново е посочила, че има процесуални нарушения още на първата фаза в процеса. Тя е посочила още, че иска делото за трети път да стартира отначало.

От своя страна пък семейство Диневи са депозирали жалба, в която са направили искане за по-тежка присъда. Фамилията смятат, че налице е умишлено убийство по особено жесток начин, а не както е приел Окръжен съд, че се касае за по-лека квалификация, а именно предумишлено убийство.

Все още процесът срещу Илиян Рангелов не е насрочен за разглеждане пред ВКС. Материалите по делото са постъпили преди дни.

Убийството стана през декември 2016 година. Младата двойка имала много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ. 

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

Той бе арестуван и спрямо него повдигнато обвинение. Още в първите часове от ареста ми, Рангелов направи опит да се самоубие, като разряза ръката си с пластмасова запалка. След като бе стабилизиран, той се изправи пред магистратите, където получи постоянна мярка „задържане под стража”.

Година по-късно делото бе стартирано. В залите на Окръжен съд бяха изслушани всички свидетели и вещи лица. Всички улики водеха към Илиян Рангелов, който до последно отричаше да е автор на жестокото убийство.

Неистова болка изпитаха близките и роднините на Милена, когато пред погледите им бе излъчен следственият експеримент. На мултимедията бе представена цялата фактическа обстановка около случая, а кадрите бяха изключително мрачни и жестоки. Илиян показваше няколко пъти как поваля жертвата и забива ножа в гърдите й.

Но дори в последната си дума пред Окръжен съд, Илиян категорично отказа да признае вина. Магистратите го осъдиха на 14 години затвор, тъй като според тях не е извършено престъпление по член 116 / убийство по особено жесток начин/ , а по член 115. Родителите на момичето бяха буквално съкрушени, като чуха решението на съда. 

Както семейство Динови, така и Рангелов обжалваха пред Апелативен съд присъдата. Въпреки борбата, въззивната инстанция също не постанови най-тежкото наказание спрямо Илиян. Те увеличиха  с две години престоя му затвора.

В началото на юли обаче, делото претърпя обрат. Заради нарушения в един от протоколите още на първа инстанция, Върховният касационен съд върна делото на фаза „разпоредително заседание”.

В средата на септември, залата в Окръжен съд отново бе препълнена от близките на Милена. Преди всяко заседание те бяха пред съда с трансперант в ръка „Справедливост за Милена”. Пред магистратите Рангелов отново с високо вдигната глава каза „Невинен съм”.

Той не призна вина и делото тръгна по общия ред. През цялото време Илиян не призна вина и категорично заяви, че не е виновен и не той е убиецът. Разпитани бяха отново всички свидетели, вещи лица, както и близките на Милена.

В края на юни магистратите от Окръжен съд казаха тежката си дума. Те признаха Рангелов за виновен и му определиха наказание от 15 години затвор.