Стотици пловдивчани напълниха алеите на Цар- Симеоновата градина днес!  Причината е трето издание на националната кампания  „Чети с мен”, което се провежда под тепетата.  Специален гост на събитието е президентът Росен Плевнелиев, който прочете на събралите се пловдивчани и гости на града приказката „Дядо вади ряпа”.

„Тази приказка има дълбок смисъл. Всички заедно можем да постигнем целите си и никога не трябва да се разделяме”, заяви президентът.

След него приказка прочете и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той избра разказа „Неволята”, тъй като сюжетът най-добре илюстрирал ситуацията в нашия град, предаде TrafficNews.bg.

Марта Вачкова прочете откъс от произведението на Йордан Радичев „Ние, врабчетата”, а певицата Поли Генова бе избрала част от Мечо Пух. Големият български актьор Владо Пенев посвети „Разкази и призраци” на президента.

Четенето на открито продължи с друг специален гост- холандската принцеса Лаурентин. А Дони и Нети избраха част от "Пипи дългото чорапче"

 Водещият на събитието- Стефан Щерев, подкани на сценат и Божана Апостолова, Рафи, Ирмена Чичикова, Георги Господинов и Владимир Левчев.

Инициативата на президента Росен Плевнелиев се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater.

Уредникът на Брайловата библиотека към пловдивската регионална съюзна организация на слепите Петя Алексиева, също инициира провеждането на изява, популяризираща ползата и насладата от четенето. Събитието ще бъде в Културния дом в съюзния жилищен комплекс на ул. „Ландос” 24. Свои любими произведения – поезия и проза на брайлов и плоскопечатен шрифт ще четат невиждащи и зрящи, за да демонстрират любовта си към писаното слово и художественото творчество.

След обяд Президентът Плевнелиев ще се включи в Годишната конференция „Образование за успех на всяко дете“ в новата сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Съорганизатори на събитието са  „Заедно в час“ и „Америка за България“.

По-късно той ще бъде гост в ателиета на фестивала One Design Week, 2016. Той ще посети няколко изложби и уъркшоп-изложбата на Дейв Хакенс (Холандия) и „Млад конструктор“ (България) в Градската художествена галерия, ул. „Княз Александър I“.