Нова серия сигнали за убийствена жега в автобусите на градския транспорт в Пловдив.

48,2 градуса е показал термометърът в автобуса по линия номер 93, в който е пътувала една от жените, сигнализирала за поредния проблем.

След беше повдигната темата за високите температури в градския транспорт, кметът на Пловдив Костадин Димитров заяви, че общината е на ръба да прекрати договора с някои фирми-превозвачи, които обслужват градските линии.

„Сигналите на гражданите стигат до общината. Проверки има, само за онзи ден са повече от сто. Констатираме проблеми и налагаме санкции. Има определена процедура, чрез която ще удържим санкциите от общинските компенсации, които дължим на превозвачите”, коментира в ефира на Нова ТВ зам.-кметът по транспортната политика на Община Пловдив Савина Петкова.

По нейни думи от проверените автобуси, малко над 30 фабрично нямат климатизация, като това е задължително  условие за градския транспорт.

„През изминалата година са взети около 30 хиляди лева във вида на санкции от превозвачите, поради липса на климатизация в градския транспорт”, обясни още Петкова.

Тя посочи, че гражданите подават сигнали и за междуградските автобуси.

„Пловдив има сериозен проблем, поради факта, че няма общински превозвач. Изцяло изпълнители на услугата, са частни изпълнители. Когато са сключвани договорите по съответната обществена поръчка, ние сме поискали да има климатици в автобусите, като към онзи момент, са отговаряли на условията”, заяви Петкова.