Потопът обърка сметките на опитните риболовци, чакат първите пасажи край...
Даляните също се готвят за есенния риболов. Те разпъват мрежи на юг от заливите
Есенният риболов в залива започва в края на септември, а някога и по-рано. Морето обаче още е много топло, а и потопът, който се случи - не знаем как ще се отрази на пасажите. Затова тази есен може да започнем и по-късно. Но след двайсетина дни задължително ще влезем с лодките, за да проверим какво е положението. Това коментираха рибари от селището Ченгене скеле.
Те са покрусени от трагедията, която сполетя Царево. Припомниха, че преди няколко години водата заля и тяхното селище. За щастие обаче коритото на река Отманлийска, от която тогава дойде приливна вълна, след инцидента бе почистено и разширено. Въпреки това, по време на проливните дъждове, морските вълци са били нащрек.
"През цялото време гледах телефона си, на който е инсталирано приложение със съобщения за нивото на Отманлийска река, която минава до селището ни", разказа кметът на Ченгене Димитър Янчев-Брадата, цитиран от "Труд".
Чакат рибата първо край нос Емине
Според опитните риболовци, тази есен пасажи риба за улов ще се появят първо край нос Емине. Морските чакат сафрид и после паламуда. Дали ще стане така обаче, не се знае.
"Всичко е късмет. Свети Никола решава къде и колко риба ще прати", смятат те.
Даляните също се готвят за есенния риболов. Те разпъват мрежи на юг от заливите.
"Есенните са на юг от заливите, напролет са на север, съобразено е с миграцията на рибата. През есента рибата пътува на юг, изтегля се към Средиземноморието. При нас влиза само да се размножи", каза още кметът на рибарите.
В слънчевия, но ветровит ден вчера, пред Експоцентър „Флора“ пък се проведе фестивал на рибената чорба. Майстори я приготвяха на място и разсипваха за у дома. Чорбата е от ципура, лаврак, паламуд , сьомга и скумрия, обясняваха от щандовете. На скари цвърчеше печена скумрия.
Бургазлии бързо напълниха пазарски мрежи с кутии от вкусно приготвените морски дарове.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук