Паметник на митичния Граф Дракула да бъде издигнат в Русе. За това настоява гражданска инициатива в областния град, която в момента набира последователи за изготвяне на проекта, пише столичен ежедневник.
Поставянето на монумент на влашкия владетел в дунавската столица на България не е случайно. Битието на кръвожадния владетел е тясно свързано с Русе и региона.

В средата на XV век крепостите Русе и Гюргево (днешна Румъния) са превзети от влашкия войвода. След победата си той побива на кол (нацепва) около 6000 от неприятелските османски войни. За това си деяние в Русе владетелят придобива названието Цепеш. Исторически сведения сочат, че многократно Дракула измъчвал противниците си с ужасяващи методи - нареждал хора да бъдат драни живи, варени, пържени, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи, жигосвани и т.н. Любимата му жестокост била да им набиват кол през гениталиите, който да излиза през устата.

От Регионалния исторически музей в Русе обясняват, че Влад III Цепеш е историческият прототип на медийния образ Граф Дракула - освободител на Русе, който след пребиваването си в града добива световна слава.

Преди превземането на Русе влашкият владетел и неговият брат са били дадени като заложници от своя баща на турския султан. Двамата прекарват 2 години в Басарбовския манастир, който се намира в непосредствена близост до града.

От местната власт все още не са запознати с проекта, но са готови да изслушат всяко предложение, което ще допринесе за културния облик на града. Тепърва ще се избира и място, на което да бъде поставен знаменитият монумент.

Информацията за паметник на Граф Дракула в Русе съживи въображението на потребители в социалните мрежи относно визията на монумента:
- зъбите му да светят в червено;
- в ръце да държи отрязана глава и кол;
- прилепи да летят около него;
- паметникът да е в средата на Дунав.