Пробите на плаващите кейове на българския творец Кристо Явашев, които в този момент са световна атракция №1, са направени в Созопол. Още в началото на 2015 година племенникът на Кристо – Владимир, известният български водолаз Росен Желязков и още 10-ина специалисти по подводно плаване са тествали технологията в созополския залив.
Пробите са продължили около две седмици, за да се изчистят всички детайли и артинсталацията в италианското езеро Изео да бъде напълно безопасна, съобщи Флагман.бг.
 
Иженерната конструкция е включвала поставяне на котви на дъното и захващането на плаващи кубчета, идентични с тези монтирани в Италия.
 
Малцина обаче са разбрали, че в първите месеци на 2015 година в Созопол се пише историята. Водолазът Росен Желязков и Владимир Явашев със семействата си прекарват по няколко месеца в годината в Созопол.
 
В Стария град живее братът на Кристо Явашев – Анани, който е собственик на красива къща на ул.“Рибарска“. Той е безкрайно скромен и отзивчив човек и голяма част от местните дори не знаят, че има роднинска връзка с най-големия и известен български творец.

Припомняме, че плаващите кейове на Кристо в момента са сензация №1 на планетата. 3-те километра плаващи кубчета свързват малкия остров Сан Паоло, който се намира в средата на езерото Изео, с бреговете в двете китни градчета – Салцано и Пескиера Маралио.