Рибарите по Черноморието в шок! Вече хващат нов отровен, но много вкусен деликатес СНИМКА
Скорпидът, наричан от опитните рибари като Емил Андонов още като „морски таралеж“ или „морски скорпион“, е хищна морска риба, която има много специфичен вид
В последно време попчетата в Бургаско са кът, твърдят морските вълци. Отскоро една риба, която по принцип не е толкова известна сред лаиците, е увеличила драстично популацията си в Черно море и това води до изненадващата липса на любимото попче, което се оказва една от основните храни на морските таралежи, които не само ядат големите риби, но нападат и хайвера им.
Скорпидът, наричан от опитните рибари като Емил Андонов още като „морски таралеж“ или „морски скорпион“, е хищна морска риба, която има много специфичен вид.
Тя има остри и отровни бодли по целия си гръб, с които ако не се внимава, можете да стигнете и до болница. Освен това, в зависимост от това до каква точно скала живее – тя е дънна риба – цветът на кожата и люспите ѝ се променя. От бледорозово до кафяво, което я прави изключително интересен вид.
„Наистина в последните години забелязваме, че доста по-често улавяме скорпид. Хвърляш примамка за попче и изваждаш таралеж, в чиято уста намираш попчето. Понякога даже и сафрид става жертва на тази хищна риба.
Много е интересно като я хванеш – наежва се цялата и трябва да внимаваш как я държиш, защото може да се ободеш на шиповете“, споделя Емил Андонов, който е бил с лодка в морето и е успял да улови близо 40 големи екземпляри скорпид, пише "Флагман".
Всъщност човек наистина може да се натрови при досег с тази риба, но за сметка на това, ако се подходи внимателно, тя е много вкусна. Токсинът в бодлите може да предизвика много сериозна алергична реакция, с която човек, който досега не е бил излаган на отровата, може да се озове в болница.
Но пък ако се сготви правилно, скорпидът е деликатес, на който трудно може да се устои. Месото му може да се използва като добавка в рибена чорба, но това не е начинът, по който най-добре да се насладите на богатия вкус на този вид.
„Най-вкусна е пържена на тиган. Първо се маха глаавта и се одира кожата. След това се пържи, няма нищо сложно, но е действително много голям деликатес“, казва още Андонов.
Едрите екземпляри от вида тежат между 120 и 150 грама средно, а килото се продава за приблизително 15 лева по магазините.