Рибари в Бургаско са в паника. Вадят лефер, което значи, че може да се закучи уловът на паламуд. Леферът е много вкусна риба, но най-големият хищник в морето. Изяжда всички по-малки риби, които му попаднат, алармират морските вълци.

В края на септември и началото на октомври, до вчера, морето беше бурно, високи вълни и мъртво вълнение. Затова никой не е влизал на риболов. От вторник обаче времето утихна и риболовците с лодките си запърпориха из Бургаския залив. Резултатът е наловен дребен сафрид и лефер.

“Леферът е толкова хищна риба, че съм забелязал в даляните, дори когато се насища, продължава да убива дребните риби”, разказа опитен морски вълк пред “Труд”.

На рибната борса “Краснодар” в момента цената на лефера е 20 лева за килограм. В същото време дребният сафрид върви по 5 лева килото, на някои сергии върви и по 4 лева. Има и по едър - по 8 лева. Пресният барбун привлича много купувачи и се харчи по 6 лева килото.

Търговците обясняват, че и трите риби са пресни, нашенски.

Има още кралска скарида - по 17 и 24 лева, паламуд (за който пише само, че е черноморски) - по 10 лева килото, толкова струва и зарганът. Цацата върви по 4 лева, а предните култивирани миди - 5 лева за килограм.

“Водата още е топла. Тази година жегите бяха незапомнени, а морето е като радиатор”, обясниха рибари. Друг сезон, по това време вече се лови и паламуд, и се правят ясни прогнози ще го има ли в изобилие.

“Никой още не може да каже каква ще е паламудената слука тази есен. Не се влияе ни от лефер, ни от топло море. Божа работа е пътят на паламуда”, коментират бургазлии по опашките на рибната борса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук