Голям конвой от влекачи с натоварени на тях американски бойни верижни машини е навлязъл на територията на България тази нощ през Дунав мост край Русе. Това съобщи за БЛИЦ очевидец, който е заснел и видео.  

На кадрите се вижда, че колоната идва от Румъния. 

През последните дни се забелязва засилено придвижване на военни конвои и в други части на страната, което хората свързват веднага с войната в Украйна. Според Министерството на отбраната обаче колоните с военната техника се двжат по републиканската пътна мрежа заради големи маневри на учебния полигон "Корен".

Конвой от американска военна техника е преминал около 17 часа вчера и по главната улица „Москва“ в Карнобат, съобщава от своя страна Флагман.

На видео, заснето от паркинга на К-маркет в града, се виждат няколко тежкотоварни камиона, всеки от които превозва по една бронирана верижна машина в посока запад.

Американските военни превозни средства не са танкове, както мнозина биха се подвели. Първите две, които преминават по улицата в Карнобат, са M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), докато останалите са най-използваните бронирани транспортьори за пехота – M3 Bradley CFV. 

Въпреки продължаващите военни действия в Украйна, оказва се, транзитът на американска военна техника през Карнобат няма нищо общо с конфликта, поне на първо четене. Той представлява планиран транспорт на военна техника във връзка с продължаващо военно учение, започнало на 6 март.

От Министерството на отбраната уточняват, че учението е стартирало на учебен полигон „Корен“ и ще продължи до 18 март 2022 г. Ръководител на полевата подготовка е полковник Спасимир Чепишев от командването на Сухопътните войски.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат, съобщават още от МО.