Корабособственикът умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба "Вера Су" и неговия товар и го води към затопяване, с идеята да получи сумите от застраховката. Това обяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Той проведе поредица от срещи в Морска администрация - Варна във връзка с разрешаването на ситуацията около товарния кораб "Вера Су". Министърът се срещна с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара, пише "Труд". 

По време на срещата с тях бе обяснено на министъра, че те имат готовност и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик.

Компаниите „Смит салдидж“ и „Мултрашип“ са сред най-добрите оператори в света по спасяването на кораби, с много висок репутационен рейтинг. Според тях съвкупността от фактори – липсата на адекватни действия от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и лошите атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.

Министър Христо Алексиев ги информира, че към момента българската държава вече предприе мерки за създаване на организация за евакуация на екипажа, което се случи преди няколко дни, мерки по източването на горивото и горивно-смазочните материали, с което ограничи на 95 % риска от разлив в Черно море и в момента предприема действия по процедурата за разтоварване на карбамида по безопасен за околната среда начин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ