Столипиново засега няма да се затваря, това съобщи на извънреден брифинг областният управител Пловдив и шеф на кризисния щаб Дани Каназирева.

По разпореждане на директора на полицията старши комисар Йордан Рогачев в най-големия на Балканите ромски квартал има засилено полицейско присъствие. Освен това с мегафони ще се оповестява постоянно на населението, че не трябва да се събират на групи и ще бъдат разпръсквани, ако такива има.

Засега не се налага да се предприемат по-рестриктивни мерки, за да не ескалира напрежение в квартала, обясни още Каназирева.

Тумбите прииждат: Казанлък се отбранява от COVID-19 с тотална блокада на циганската махала "Кармен" ВИДЕО

Иначе започва още по-ударна дезинфекция на Столипиново-мият се улици, извършват се постоянни проверки от полицията и РЗИ. Областният управител каза още, че днес следобед ще бъде решено дали в квартала да не се открие денонощен лекарски кабинет, където циганите да ходят, за да се прекрати постоянното им движение из Пловдив.

Ако обаче до 1 седмица се констатира, че не се спазват разпоредбите на националния и областния кризисен щаб, Столипиово ще бъде затворено и кварталът ще бъде сложен под карантина.

Ще бъде забранено излизането на хора от него, освен със специални мерки за тези, които работят, каза шефът на РЗИ-д-р Танчева-Манчева. Губернаторът подчерта, че разбира напрежението и притесненията у пловдивчани, но към момента това е решението на щаба. 

Заместник-директорът на полицията Димитър Събчев съобщи, че към момента положението в Столипинво е нормализирано и полицейското присъствие е ударно засилено.

Под карантина са не повече хора, отколкото и на другите места в Пловдив. Ченгетата работят по сигнали за струпвания чрез индивидуален подход. Тези общности имат характерни особености, те винаги се събират на големи групи.

Цигани се върнаха от чужбина и подлудиха Ихтиман

Но в Столипиново възрастта, която е рискова, е около 50 години, а не 60, както при останалите хора. Там има много жители с белодробни и хронични проблеми и трябва да им се обясни, че всико, което предприемаме, е за тяхно добро. Иначе минаваме към много по-строги мерки. Там се очаква, ако и нас ни удари коронавирусът, да има много тежки случаи, каза д-р Танчева-Манчева. 

Относно французите, които са под карантина край Сопот и  за които вчера БЛИЦ писа, директорът на РЗИ обясни, че те са изолирани, извън града са и днес ще им бъдат връчени предписания за това какво могат да правят и какво не.

Припомняме, че край града на Вазов има трима възрастни и две деца от Франция, които се прибирали към родината си след екскурзия по света. Те са били установени от полицията и РЗИ и са поставени под 14-дневна карантина. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ