За полицейски произвол в Благоевград алармираха на страниците си в социалната мрежа от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

На видео, споделено като доказателство, се виждат униформени, заобиколили мъж пред заведение. Човекът е на земята, а единия от полицаите не спира да му крещи. След това въпросния МВР служител подхваща друг любопитен гражданин, решил да се намеси, и започва да го дърпа. 

Полицаят оправдава действията си с "възпрепятстване на проверка". От коментарите на очевидци става ясно, че господинът на земята, заобиколен от униформените, се е озовал в ситуацията, защото е снимал с телефона си. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, позовавайки се на собственик на заведение, съобщават още, че положението в Благоевград е тежко. През уикенда представители на бизнеса са били подложени на масирана проверка. 


 
"При нас в Благоевград е тежко. Излизат по 50 полицая петък и събота. Имаше акция този уикенд - НАП, полиция, инспекция по труда, митници, пожарна, общинска полиция. Ходят нощно време по улиците на Благоевград, бият хората и ги арестуват.

Има вечерен час според тях и след 23:00 да няма никой по улиците. Спират музиката на заведение, което работи след 23 ч, пишат актове на всички клиенти и ги гонят. Докато не си тръгнат всички, полицията стои вътре", споделя собственик на заведение, пожелал анонимност.

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България и членовете ни обявиха „гражданско неподчинение“ срещу неефективните и дискриминационни марки за борба с COVID-19. Ние сме готови да понесем нашата отговорност, но полицейският произвол срещу български предприемачи и клиенти на заведенията няма да търпим и да приемем!
И понеже е много модерно да се говори за „полицейско насилие“ – сами преценете какво е това във видеото…

Искаме незабавното дисциплинарно уволнение на „временно преназначения на длъжността директор на ОДМВР – Благоевград“ старши комисар Георги Кандев и дисциплинарни наказания за всички намесени", заявяват от БАЗ и СЗБ.

Адвокатите, които работят с Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България вече подготвят искове срещу отговорните лица. Ще продължим да пазим правата си и няма да позволим гавра с бизнеса ни, препитанието на нашите служители и клиентите ни!", посочват в заключение от те.