Родители с поредица от сигнали за липса на инсулин. Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства.

Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките, съобщава  Нова телевизия.

Медията е направила проверки в няколко града. Потърсила е и от министерството на здравеопазването. Борислав Герганов търси инсулин за детето си в поредната аптека в Ловеч. Но удря на камък.

"Директно ни излъгаха, идвал съм много пъти, вече съм се отказал да търся в град Ловеч", обясни той.

Освен "Актрапид" и "Тресиба", дефицитен се оказва и трети вид инсулин – "Фиасп". Проверяваме може ли тези лекарства да се намерят в друг по-голям областен град – Пловдив.

Оказва се, че имат само вотрото. А според фармацевти - те искат също да помогнат, но нямат наличност.
"Около нас няма държава, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане така да тръгнем да обикаляме да търсим в съседни на нас държави", сподели Елисавета Котова.

Според здравното министерство обаче проблемът е в цяла Европа. Проверки за трите медикамента са направени и в София. Намерени са по 1 опаковка от две от тях.

Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с много големи молби, а по складовете получават отказ. По-малко от седмица преди да изтече забраната за износ на инсулин, решение на министерството за удължаване на този срок няма.

Според вносителите на лекарства решението не е в износа – а в законодателни промени.

"Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед", заяви Аделина Любенова.

Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата проверка в няколко аптеки в 3 областни града установява наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

"В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца сме намерили 2 аптеки, където има почти винаги", отбеляза Герганов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук